Stäng fönster Karlsborg kn, SÄTRA 5:1 M.FL. EDETS BENSTAMP OCH KVARN

Beskrivning
Edet ligger vid Edsåns smalaste del halvägs mellan sjön Unden i norr och Viken i söder. Här finns ett stycke öppen jordbruksmark och en numera avstyckad jordbruksfastighet. Här finns två större ekonomibyggnader från 1800-talets senare del, en med kostall och loge och tillbyggt svinhus och väster om detta en ekonomibyggnad med lada, bodar och vagnslider. Sydost om ekonomibyggnaderna låg tidigare sågverkets brädgård.

Norr om ekonomibyggnaderna ligger mangården omgiven av ett rött trästaket. Mangårdsbyggnad i två våningar med en låg tillbyggnad mot öster. Väster om huset står en timrad visthusbod. Strax nordväst om manbyggnaden finns ett vattenintag med nedgrävd/nedsprängd vattentub som leder till kraftverksbyggnaden vid stranden av nedre Edsån.

Vid ån väster om mangården ligger byggnaderna som ingick i kvarn- och sågverksamheten. Från norr till söder ligger i turordning en fördämning med intagsrännor till benstampens vattenhjul och kvarnens turbiner, (här fanns tidigare en bana för uppdragning av timmer från övre Edsån till sågverket), -ett hus inrymmande benstamp och benkvarn samt en förvaringsbod, och söder om detta det höga kvarnhuset med turbinhus. Dessa byggnader är av trä och rödmålade. Söder om kvarnen finns rester av sågverkets husgrunder. Sydost om kvarnen står ångmaskinhuset av tegel med en låg, delvis rekonstruerad skorsten. Såghuset stod intill maskinhuset och var förbundet med detta via ångmaskinens drivaxel. Från såghuset utgick en bana för spån till ett upplag på åns västra sida, på husets södra sida fick man ut det sågade virket och restprodukter som ribb och bakar.

Kartan över anläggningarna:
-dessa visar hur det såg ut när driften vid sågverket var i full gång. Mangård med ekonomibyggnader är inte numrerade. Manbyggnaden och visthuset/spannmålsmagasinet är byggnaderna öster om kvarn och såghus (nr 12 & 13), ekonomibyggnaden med lada och vagnslider är byggnaden mittemot manbyggnaden, söder om vägen/järnvägen, ladugård med svinhus är byggnaden närmast brädgården (1) sydost om mangården.(ur Wikenros 1995)

Ritningen över anläggningarna:
-dessa visar benstamp och kvarnbyggnaderna samt det nu rivna såghuset med tillhörande vattenrännor och transportbanor. (ur Wikenros 1995)

Edets benstamp och kvarn är belägen vid Edsforsen och ingår i riksintresseområde for kulturmiljovården (KR 2-3) Edet-Sätra i vilket flera industrihistoriska anläggningar ingår. Området ingår också i Karlsborgs kommuns bevarandeprogram för kulturmiljövård, antaget 1992.