Stäng fönster Bengtsfors kn, ALLTORP 1:9 ALLTORPS TINGSHUS OCH HÄRADSHÄKTE

Beskrivning
Tingshuset uppfördes för Vedbo härad i Ödskölt och är beläget inte långt från vägen mellan Bäckefors och Bengtsfors. Den tidigare landsvägen löper alldeles utanför tingshuset. Tingshusbyggnaden är av timmer i två våningar med rödfärgad locklistpanel under skiffertäckt sadeltak. I närheten av tingshuset ligger ett före detta gästgiveri och parallellt med tingshuset, på andra sidan länsvägen, ligger en uthusbyggnad med häkte från 1880-talet. Uthusbyggnaden är av timmer i en våning. Över ena gaveln finns ett klocktorn samt den klocka med vilken man ringde samman till ting. Förutom arrest innehöll byggnaden stall samt övernattningsrum för tingsbesökare.

Till byggnadsminnet räknas tingshuset och uthusbyggnaden med häktet, inom skyddsområdet ligger ytterligare några mindre byggnader. En jordkällare ligger i sluttningen söder om tingshuset, sydväst om häktet står en hitflyttad väntkur för järnvägshållplatsen Alltorp, vilket hör samman med miljöns museala användning. Intill uthusbyggnadens nordöstra gavel står ett garage, enligt källorna uppförd efter 1:a världskriget. Bakom uthusets nordöstra hörn står en urinoar i form av en liten kvadratisk byggnad.