Stäng fönster Lidköping kn, STOLA 1:8 STOLA SÄTERI

Beskrivning
Byggnadsminnet Stola säteri består av huvudbyggnaden/corps-de-logiet med den närmast omgivande parken som inramas av en stenmur, samt minneslunden över släkten Ekeblad som ligger på höjden ett stycke sydväst om huvudbyggnaden. Huvudbyggnaden är en putsad stenbyggnad i två våningar med ett koppartäckt säteritak. Parken närmast huvudbyggnaden utgörs idag huvudsakligen av gräsmattor och enstaka träd. Infarten till herrgården flankeras av grindstolpar av sten med kvadratiskt tvärsnitt, krönta av stenklot. En grusgång leder upp till huvudentrén men passerar först en gräsrundel med ett vårdträd i mitten. Den kallmurade naturstenmuren runt huvudbyggnaden är lagd på 1940-talet men exedran, det halvcirkelformade partiet bakom huvudbyggnaden byggdes på 1700-talet. Området utanför muren nordväst om anläggningen har tidigare varit en engelsk park.

Säteriet utgjorde tidigare ett stort jordbruk med vidsträckta marker men är idag avstyckat från dessa. Säteriets tidigare ekonomibyggnader ligger strax nordost om huvudbyggnaden och tillhör idag granngården. Strax väster om huvudbyggnaden finns en jordkällare, en liten orangeribyggnad och en före detta trädgårdsmästarebostad som tillhört säteriet.