Stäng fönster Skara kn, BRUNNSBO 1:3 M.FL. BRUNSBO BISKOPSGÅRD

Beskrivning
På södra sidan om riksväg 49, ett par kilometer öster om Skara, ligger den före detta biskopsgården Brunsbo. Anläggningen består av en huvudbyggnad av sten och reveterat timmer, ett tiotal faluröda träbyggnader och en park. Gården har medeltida anor och dagens huvudbyggnad från 1400-talet var tidigare ett befäst stenhus i tre våningar. Idag får den sin karaktär av den överbyggnad av trä som byggdes under 1700-talet. Under 1940-talet inrättades en hushållsskola på den fd biskopsgården. För skolans räkning uppfördes en annexbyggnad i två våningar i anslutning till huvudbyggnaden nordväst om denna.

Huvudbyggnaden bildar tillsammans med flygelbyggnader en mangård mot söder. Den östra flygeln är ett envånings bostadshus från slutet av 1800-talet, den västra flygeln är ett timrat spannmålsmagasin från 1820-talet, på 1940-talet ombyggt till samlingslokal och gymnastiksal för den hushållsskola som hade verksamhet här fram till 1970-talet. Söder om magasinet finns en verkstadsbyggnad från 1984 vars utseende efterliknar en äldre ekonomibyggnad från 1800-talet som stått där tidigare. Gårdsplanen mellan flyglarna är täckt av grus med en gräsrundel i mitten med blomrabatt och buskar. På gårdsplanens sydöstra del står en grov ask som lär vara planterad av biskop Jesper Svedberg (1703-1735). Här finns också flera fruktträd.

Söder om gårdsplanen ligger två enplansvillor från 1965, väster om dessa finns en museibyggnad från 1983 som inrymt en samling av biskoparnas gamla vagnar. Här ligger också en stallbyggnad vars äldsta delar är från 1820-talet, det är den enda den gamla fägårdens kvarvarande byggnader, sydväst om mangården låg tidigare flera djurstall och andra ekonomibyggnader. 1900-1905 uppfördes nya ekonomibyggnader ett stycke nordväst om mangården. De ligger vid nuvarande infarten från riksväg 49.

Nordost om huvudbyggnaden har en trädgård anlagts av biskop Lundblad på 1830-talet. Det är en liten rund holme, tidigare omfluten av bäcken som rinner förbi Brunsbo. På holmen planterades lövträd i ring, i mitten en ek. Holmen kallas fortfarande Katarinaholmen efter biskopinnan Lundblad. På senare tid har en damm anlagts i denna del av trädgården och en liten parkpaviljong har uppförts på dammens södra sida. Öster om den östra flygeln sträcker sig rader av rundklippta prydnadsbuskar.