Stäng fönster Åmål kn, KRONAN STÖRRE 5 BRANTENBERGSKA HUSET

Beskrivning
Brantenbergska huset ligger i stadsdelen Plantaget i nordöstra hörnet av kvarteret Kronan Större, med långsidan mot Hamngatan och gaveln mot Rålinsgatan (fd.Plantagegatan). Byggnadsminnet omfattar ett tvåvånings timmerhus i två våningar med gulmålad panel och skiffertäckt sadeltak. Huset står på tomten Kronan Större 8 som avstyckats från den större fastigheten Kronan Större 5, vilka tillsammans utgör byggnadsminnets skyddsområde. Fastigheten var tidigare bebyggd med ett gathus längs Plantagegatan samt gårdshus längs den västra tomtgränsen. Dessa byggnader är rivna och ersattes i slutet av 1980-talet med ett större trevånings flerbostadshus med gulmålad träpanel längs Plantagegatan ihopbyggt på mitten med ett tvåvånings bostadshus i vinkel in mot gården, även detta klätt med gulmålad panel. Båda husen har tegeltäckta sadeltak. En ny gårdslänga med tegeltäckt pulpettak och gulmålad träpanel har uppförts längs den sydvästra tomtgränsen bestående av en carport närmast hamngatan ihopbyggd med en servicebyggnad med tvättstuga och pannrum för bergvärme längre in på gården.

Sverker Larsson, Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2007-09-27.

KÄLLA: Beslut byggnadsminne 1978-04-17, samt "Byggnadsminnen 1961-1978" - Förteckning över byggnadsminnen enligt lagen den 9 december 1960 (nr 690). Riksantikvarieämbetet och Liber Förlag, Stockholm, 1981. ISBN: 91-38-06360-3