Stäng fönster Stockholm kn, ÅRSTA 1:2 ÅRSTA GÅRD

Beskrivning
Årsta gård är en gårdsanläggning som förmodligen härstammar från medeltiden. Huvudbyggnaden har förändrats genom århundradenas lopp och karakteriseras av en ombyggnad som gjordes i slutet av 1790-talet. Huvudbyggnaden och ett magasin från sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal är de enda av gårdens äldre byggnader som finns bevarade. Bebyggelsen har kompletterats med några moderna ekonomibyggnader. Anläggningen ligger i en dalgång mellan två åsar i den västra delen av Årsta intill Årsta skog. Naturen karakteriseras av stora lövträd som ger platsen parkkaraktär. Från sydväst leder en ringlande väg, med spår rester av en äldre allé samt stenmurar, fram till huvudbyggnaden. En bäck slingrar genom dalgången och rinner ut i Årstaviken. Norr om gården smalnar dalgången av och marken sluttar ned mot Årstaviken. I sluttningen invid bäcken finns stenfundament och rester efter en äldre kvarn eller smedja. Runt huvudbyggnaden finns spår av en äldre trädgårdsanläggning. På husets sydvästra sida finns en terrassering av betong. Marken framför huvudbyggnaden är idag avstyckad och på fastigheten Årstafrun 1 uppfördes på slutet av 1960-talet elev- och personalbostäder bestående både av fristående hus och kedjehus. Husen är placerade i två diagonala stråk från huvudbyggnaden. Mellan huvudbyggnaden och bostadshusen finns ett växthus. Idag omges hela anläggningen av ett Gunnebostaket.