Stäng fönster Svenljunga kn, ROASJÖ 1:24 ROASJÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger på en höjd strax norr om vägen mellan Skephult och Sexdrega. Den muromgärdade kyrkogården kantas i väster, norr och öster av betesmark samt ängs- och skogsmark. Ett antal högväxta träd längs en linje rakt väster om västra grinden berättar var den gamla kyrkvägen en gång gick.

Kyrkogården, som har rektangulär form med svag rundning, inhägnas av en stenmur. Kyrkan är belägen mitt på kyrkogården i öst-västlig riktning. I muren finns fyra öppningar med smidesgrindar, placerade i de fyra väderstrecken. Då kyrkan byggdes år 1690 var muren "övertäkt med brädor" enligt en anteckning, och en av portarna var försedd med ett porthus av trä. Muren kantas på insidan av unga hängbjörkar på södra och sydvästra delen, i övrigt omges den gräsbevuxna kyrkogården på utsidan av lövträd av diverse slag, bland annat lönn, rönn och björk. Runt kyrkobyggnaden löper grusade gångar som fortsätter från kyrkan i rak linje ut till de fyra grindarna. Gravplatserna finns runt om hela kyrkan och har endast i enstaka fall gravram.

Till anläggningen hör förutom kyrka och begravningsplats också två panelade och rödfärgade, närmast kvadratiska byggnader, belägna strax öster om kyrkogården utanför muren. Byggnaderna har förr använts som kyrkstall. Den som är placerad längst åt öster har tälttak medan den västra, som idag är inredd med en toalett, har sadeltak. Båda har taktäckning av stickspån. Något av stallarna har funnits åtminstone sedan 1848, eftersom en anteckning berättar att präststallet renoverades det året.

Ett sockenmagasin, byggt kring 1865-70, har ursprungligen hört till anläggningen. 1955 flyttades magasinet, som också använts som likbod från 1930-talet och framåt, till en plats vid sågverket i byn, några hundratal meter väster om kyrkan. Det är en timrad, kvadratisk byggnad med faluröd panel och ett tälttak klätt med stickspån.