Stäng fönster Svenljunga kn, SEXDREGA 1:49 SEXDREGA KYRKA

Beskrivning
SEXDREGA KYRKA ligger på den nordvästra delen av den i princip kvadratiska kyrkogården. Anläggningen består av en äldre del som hägnas av en stenmur med trädkrans och en del i öster med helt egen karaktär som troligen anlagts under 1990-talet. De äldsta delarna av kyrkogården karaktäriseras av strikt symmetri på tidigt 1800-talsvis med grusade huvudgångar och regelbundna kvarter. Kyrkan är placerad i öst-västlig riktning och skärmar delvis av den äldsta delen av anläggningen så att ett nordligt och ett sydligt kyrkogårdsrum bildas. Den östra delen, som hägnas av träd och häckar, är belägen något lägre än de äldsta delarna av kyrkogården. Här har även enstaka träd och buskar planterats ut asymmetriskt över gräsytorna, vilket ger något av en parkkaraktär. Genom två öppningar i den östra muren ansluts den östra delen till den äldre, muromgärdade delen. Den mest sydligt placerade av dessa öppningar har en naturstenstrappa med enkla, svartmålade järnräcken på båda sidor. Utöver dessa båda öppningar finns på den äldre kyrkogårdsdelen muröppningar också i de andra tre väderstrecken, samtliga med borttagna grindar. Grusade gångar löper längs med murarna och från muröppningarna till kyrkan, samt runt hela kyrkobyggnaden. En korsande grusgång finns även rakt över södra delen av kyrkogården i väst-östlig riktning. Mellan kyrkans huvudentré i väster och västra muröppningen är marken asfalterad. Förutom den förut nämnda trädkransen finns två separata trädrader på södra kyrkogårdsdelen, placerade i nord-sydlig riktning. Ett fåtal solitära träd indikerar att ytterligare en sådan rad funnits. Omväxlande höga och låga gravstenar är placerade i nord-sydliga rader på kyrkans södra, norra och östra sidor. Eftersom grusgångarna liksom de grusade gravramarna är få präglas kyrkogården av de gröna gräsytorna.

Till anläggningen hör två förrådsbyggnader, där den ena är placerad nära kyrkogårdens sydöstra hörn innanför kyrkogårdsmuren. Denna byggnad med vitmålad locklistpanel, grå fönster- och dörrsnickerier samt sadeltak som täckts med betongtegel, är troligen uppförd under 1800-talet eller tidigt 1900-tal. Enligt uppgift har den byggts till åt söder under 1980-talet. På 1980-talet uppfördes också en ny förrådsbyggnad sydöst om kyrkan ett stycke utanför murarna. Liksom den förstnämnda har den vit locklistpanel och gråmålade snickerier, men sadeltaket har här klätts i lertegel.