Stäng fönster Tidaholm kn, VATTNINGEN 3:6 NORRA KYRKOGÅRDENS KAPELL

Beskrivning
Den närmast trapetsoida kyrkogården från 1930 är ritad av arkitekt Allan Berglund. Den omges av en kallmur av gråsten med jordvall på insidan. I öster är en delvis ursprunglig trädrad medan den på övriga sidor är nyplanterad. Kapellet ligger centralt på kyrkogården med koret åt norr. Den omsluts av en asfalterad yta med fyra symmetriska raka gångar som strålar ut mot fyra likaså symmetriskt placerade öppningar i muren. Den nord-sydliga gången framhävs av en cypressallé. Den södra öppningen omges av en stiglucka. Den norra och östra har ursprungliga granitstolpar med klot och fasade hörn samt smidda pargrindar, den västra järnstolpar med smidd pargrind. Väster om kapellet är en klockstapel placerad och i det sydvästra hörnet ligger ekonomi- och expeditionsbyggnader. Alla utom den sydvästra av kyrkogårdens fyra partier har rutnätsmönster med grusgångar. I dessa finns ett antal gravar med stenram och grusad yta. Den sydvästra fjärdedelen av kyrkogården har tre cirkulära gravanläggningar med låga lövhäckar och kallmurar från 1998. Flera löv- och barrträd ger parkkaraktär åt kyrkogården.
STIGLUCKA - Den murade stigluckan från 1930 har ett 20-talsklassicistiskt utförande med tempelgavel. Ytorna är spritputsade och målade med en gräddvit något rosaaktig kalkfärg. Öppningen i två språng är korgbågad och har en smidd pargrind. Takfallen täcks av kopparplåt och har på nocken är ett kors på kula av koppar. Arkitekt var Allan Berglund.