Stäng fönster Stockholm kn, INGARÖ 2 M.FL.

Beskrivning
Flerbostadsområde i sydöstra Farsta med 21 flerbostadshus, en mindre centrumanläggning (Sunneplan) och en f d panncentral, samtliga uppförda av Svenska Bostäder under 1950-talets andra hälft och också Farstas största bostadsområde med 662 lägenheter. Bebyggelsen är utplacerad i park- och naturmark längs Kristinehamnsgatan och Larsbodavägen. Bostadshusen av punkt- och lamelltyp är enhetligt gestaltade i det rationella formspråk som präglade delar av tidens byggande. I flera av kvarteren ligger byggnaderna placerade på ett tidstypiskt sätt så att halvslutna innergårdar bildas och generellt är husen placerade längs höjdkurvorna.

LJUSTERÖ: två lamellhus och två punkthus kring gård med upphöjd naturstensterrasserad mittyta med stor lekplats med sandlåda och lekredskap. Blandad vegetation med naturträd och planterade lönnar och rönnar. Punkthusen i öster ligger i souterräng och terrasseringar har gjorts för att överbygga nivåskillnader. slyig naturmark bakom punkthusen. På lamellhusens baksidor löper ett gångstråk och vid hus 3 leder en uppfart till en asfalterad parkerings- och angöringsyta till byggnadens garageportar.

DALARÖ: två vinkelställda lamellhus vid gård och Kilsgatans vändplan. Vid Kristinehamnsgatan sophus med lockpanel och trp-täckt sadeltak. Något kuperad gård med gräsytor, olika sorters träd och gungställning samt sandad lekplats. Parkering längs Kilsgatan och väster om hus 1 där marken är helt asfalterad för angöring av bottenvåningens garage. Norr om hus 2 gångstråk i parkmark. Hus 2 har centraltvättstuga i fd snabbköpslokal.

JÄRFLOTTA: sammanlagt sju byggnader på två fastigheter. Järflotta 3 rymmer ett lamellhus vid Kilsgatans vändplan och avskiljs från ett gångstråk i öster av en grönyta med naturträd. Fastigheten Järflotta 2 är kraftigt kuperad med berg i dagen i väster och öppet lummigt parklandskap i nordost. Förgårdsmarken mot Kristinehamnsgatan präglas av gräs och uppvuxna planterade lönnar samt prydnadsbuskar intill fasader. Piskställningar och parkeringsplatser är utplacerade på flera ställen i kvarteret men parkering görs också vid Sunneplan där det står ett sophus med fasader av träpanel.

SUNNEPLAN: mindre lokalcentrum med en låg affärs- och hantverksbyggnad. Marken är belagd med brå och röda betongplattor. I nordväst en skulptur av svart cementmosaik föreställande en hand. Funktioner i maj 2005: körskola, städfirma, minilivs, herr- och damfrisör, skrääderi och kemtvätt, pizzeria, verktygsföretag och fönsterunderhållsfirma. Asfalterad parkeringsyta mot kvarteret Järflotta.

VÄDDÖ: norr om centrumbyggnaden vid Sunneplan är marken asfalterad och utgörs av parkeringsytor. Långsmal kuperad gård med berg i dagen, prydnadsbuskar, klätter- och gungställningar samt sittplats. Gångstråk mot fotbollsplan och mellan gångvägen och byggnad prydnadsbuskar och gräs. Uteplatser till kontor och marklägenheter åt detta håll. Norr om kvarteret, mot Larsbodavägen, parkeringsplats och angöringsyta till garage.

MÖJA: två vinkelställda lamellhus intill den korta Dejegatan. Kuperad gård med berg i dagen, inslag av ek, lekplats och parkeringsplatser. Gräsytor mot fotbollsplan i söder.

INGARÖ: trelängad bebyggelse på fastighet mellan Deje- och Torsbygatorna. Mot Larsbodavägen och Torsbygatan är marken helt asfalterad, vid trottoarkant står lönnar. Starkt kuperad gård med stor lekplats, bod och grillplats. Tallar dominerar den bergiga marken. Fristående garage i souterräng mot Dejegatan med betongplattelgad altan på taket.

SANDHAMN: Områdets f d panncentral och Svenska Bostäders områdeskontor har en våning mot Kristinehamnsgatan och två souterrängvåningar i slänten ned mot Ågesta broväg. En naturstenstrappa med stålräcke leder mellan de olika nivåerna. På nedsidan är marken asfalterad och inhägnad, mot Kristinehamnsgatan parkeringsplats och rabatter.