Stäng fönster Stockholm kn, LISÖ 1 M.FL.

Beskrivning
Rad av sex punkthus av Backström & Reinius från 1950-talets senare del längs Färnebogatan och Larsbodavägen. Den svängda grupperingen utgör den ostliga avgränsningen av det böljande parkstråk som leder till centrum från Farstas nordöstra delar. Stråket karakteriseras vid sidan av gräsytor av en stor variation lövträd och prydnadsbuskar. Denna variation tog landskapsarkitekten Walter Bauer även upp inom Lisös och Revskärs kvartersmark.

På östsidan av byggnaderna är marken i huvudsak asfalterad och utnyttjad för parkering. Ett antal mindre byggnader med fasader av tegel, betongpannetäckta valmtak eller papptäckta sadeltak, har uppförts för sophantering. I kvarteret Lisös östra del återfinns en något större terminalbyggnad för sopsuganläggningen från mitten av 1980-talet. Vid denna byggnad sparad naturmark med berg i dagen och ekar. Öster om de två byggnaderna i Lisö annars oxelrad och piskställning inbäddad i buskar och omgärdad av stålstaket. Revskärs förgårdsmark avgränsas mot gatan av en tät lönnrad med berberis och snöbär mellan stammarna. Intill byggnadernas östfasader buskar och lövträd med stor artvariation.

Kvarteren avskiljs från varandra av en gångväg till parkstråket och en trappa med svarta järnräcken tar upp nivåskillnaden. I sluttningen betongterrassering, berberis och snöbär. Sluttningen medför att byggnaderna står i souterräng och längs östfasaderna har betongterrasseringar krönta med usrprungliga smäckra svarta smidesräcken gjorts. I de lutande markpartierna nedanför terrassmurarna varierad prydnadsvegetation.

Till butiker i byggnadernas övre souterrängplan leder trappor med räcken lika terrasseringarnas från parkeringssidan.

Längs Revskärs söderkant sluttar marken kraftigt ned mot byggnaderna med en gräsyta och avgränsas av en buskrad. Vid det sydligaste huset naturstensterrassering och grusbelagd lekyta med bänkar och sandlåda. Nedsidan mot parkstråket domineras av sådana individuella arrangemang med piskplatser eller lekplatser vid och mellan varje byggnad. Vid Lisös södra byggnad naturstensterrassering med pergola av vitmålat trä, klätterställning och grupper av prydnadsbuskar.

I pergolan är marken täckt av röd betongsten och samma material återkommer närmast trapphusentréerna. En gång med stora grå betongplattor leder mellan byggnaderna.