Stäng fönster Skara kn, DOMPROSTEGÅRDEN 1:1 HÄRJEVADSKYRKAN

Beskrivning
HÄRJEVADSKYRKAN ligger öst - västligt placerad på en liten rektangulär kyrkotomt i friluftsmuseet Fornbyn i Skara. Kyrkan flyttades till Fornbyn 1921 och tomten anlades senare. Kyrkotomten inramas numera av en vällagd, kallmurad stenmur av gråsten. Runt muren växer en rad björkar. Kyrkotomten har en ingång i öster och en i väster. Den östra ingången utgörs av en dubbel smidesgrind med spjälor, troligen 1700-tal. Grinden är placerad mellan fyrsidiga stenstolpar med dubbla lockhällar samt stenklot. Västra ingången utgörs av en stiglucka med spåntäckt sadeltak. Gavlarna är tillverkade av korslagda och rödmålade stockar. En grusgång leder mellan portarna, utmed kyrkans sydfasad. En rad kalkstenar leder från gången till kyrkans koringång i söder. I övrigt är kyrkogården bevuxen med högt gräs. Söder om grusgången ligger tre större gravhällar. Söder och väster om kyrkan finns några hitflyttade, reliefprydda ringkors av sten från 1600- eller 1700-talet.