Stäng fönster Alingsås kn, ÖSTERBODARNA 1:8 LILLESKOGS STIFTSGÅRD

Beskrivning
Stiftsgården drivs sedan 1971 av Skara stift och fungerar från 1990-talet som själavårdsinstitut. Huvudbygganden är uppförd 1904 som en gråputsad, tvåvånings manbyggnad i italiensk villastil med vidbyggda, låga flyglar från 1915-17. Entrépartiet - som är vänt mot norr - framhävs av en rundbågsarkad och pilastrar. De valmade sadeltaken täcks av svartglaserat lertegel. Framför byggnaden ligger en terrass med pergolor. Direkt väster om manbyggnaden är en enplans övernattningsbyggnad från 1995 i anslutande stil, hoplänkad med ovannämnda via en glasad gång. På andra sidan en gräsyta väster om detta står kapellet och direkt nordost därom en klockstapel. Båda står vid en mindre slänt. Lägre liggande i norr och söder finns rödfärgade ekonomilängor samt två boningshus, ett nationalromantiskt med rödfärgad panel och ett klassicerande med gul panel som är gårdens ursprungliga mangårdsbyggnad.