Stäng fönster Halmstad kn, HALMSTAD 3:67 SANKTA ANNA OCH SANKTA KATARINA KAPELL

Beskrivning
Västra kyrkogården med St:a Anna och St:a Katarina kapell samt krematorium, är belägna i ett höglänt område i Halmstads stadskärnas nordvästra utkant. Anläggningen ligger i blandad bostadsbebyggelse med företrädande större villor i direkt anslutning.

S:ta Anna och S:ta Katarina kapell med mellanliggande krematorium ligger vid Västra kyrkogårdens södra långsida. S:ta Katarina, som är äldre, ligger på en höjd. Kyrkogården är utvidgad vid ett flertal tillfällen och dess äldsta delar ligger i öster och yngsta i väster.
Entréplatsen framför Sankta Annas kapell i sydöstra hörnet, begränsas av kapellets murar och en låg, mjukt böjd mur. Platsen markeras av ett kalvariekors i aluminium.
Entréplatsen framför Sankta Katarinas kapell i norr är belagd med asfalt. Gården kringgärdas av en låg mur av huggen sandsten täkt av flata hällar. Längst i norr, på ömse sida av infarten, står två kraftiga hörnstolpar med vita, åttasidiga urnor i toppen. I gårdens mitt finns en murad, åttakantig rundel av sandsten kring en gräsyta med en plantering i centrum. Platsen avgränsas av klippta tujahäckar i öst och väst och mellan häckarna och muren finns en gång samt urnsättningar med liggande, fyrkantiga minnesstenar.

På kapellens västra sida, omslutet av yttre murar ligger ekonomigården, en asfalterad yta med avrinningsgaller i mitten. En hög mur finns mot väster. Denna är putsad likt fasaden och med planetring för klängväxter på murens insida. Planteringsytor finns närmast fasaden. Här finns även rundlar med 2 st planterade lindar.

I den äldsta delen står en klockstapel på fogad stengrund med fasader och stödben klädda med kyrkspån med raka avslut.

Kyrkogården indelas i tydliga kvarter av större asfalterade gångar, trädrader och olika typer av häckar, med tydliga tidskaraktärer urskiljbara. I öster dominerar gravsättningar med stora naturstenar, grusade ramgravar med stenkanter och några inhägnader med järnkättingar och staket. Urnsättningsområdena indelas i kvarter, främst av klippta häckar, med liggande och stående minnesstenar samt i kvarter med eller utan plantering.

Vid södra långsidan, öster om kapellen, ligger ett församlingshem med expedition samt vaktmästeribyggnad. En relativt låg byggnad med sadeltak och funktionerna förlagda i olika vinkelutbyggnader.
Väster om kapellen ligger en stor maskinhall.