Stäng fönster Stockholm kn, GULDET 4

Beskrivning
Flerbostadshusområde från 1953-56 med fyravåningshus i strikt meanderformad plan utlagt i flack terräng. Sammanlagt 16 huskroppar i gult tegel är fördelade på fyra sammanhängande byggnadsslingor. Kvarteret vetter mot Grimstagatan och Gulddragargränd och mot ett parkstråk med parklek invid Grimstaskolan. Mot gatorna är angöringsytor till garage i husens bottenvåningar och parkeringsplatser belägna och flertalet av områdets många butiks-, kontors- och samlingslokaler är lokaliserade hitåt.

Meanderformen medger att varannan gård är bilfri och utrustad med lekredskap och prydnadsvegetetation, i huvudsak låga lövträd och buskar. De gårdar som öppnar sig mot Grimstagatan har häckomgärdade parkeringsplatser, sopbodar i träpanel och prydnadsbuskar längs fasaderna. Längs Grimstagatan står höga pilträd.

Mot parkleken och grönytorna innanför kvarteret sluttar marken och de många marklägenheterna har uteplatser med gröna träspaljéer hitåt. Parkvägen är något lägre belägen än byggnaderna och slänten är planterad med buskar. Till gårdarna med parkeringsplatser leder portiker genom husen och portiker möjliggör trafikseparerad passage genom hela kvarteret.