Stäng fönster Eksjö kn, RÖDFIBBLAN 1 MARIAKAPELLET

Beskrivning
Mariakapellet ligger i stadsdelen Kvarnarp söder om centrum. Exploateringen av detta skogsområde i anslutning till Kvarnarps gård tog sin början 1976 för att svara mot den då påtagliga bostadsbristen i Eksjö. Fram till början av 1990-talet uppfördes ett flertal kvarter med villabebyggelse och hyreslängor, men därefter avstannade byggnationen. Kommunen hade initialt avsett att Kvarnarp skulle bli en ny stadsdel med skolor, affärer och service. Av detta blev det dock föga.

Mariakapellet med sin församlingsgård ligger i Kvarnarps södra del, där bebyggelsen möter skogsmark. Norr om kapelltomten är ett område med tvåvånings hyreslängor i tegel, i öster och söder villabebyggelse, i väster skogsmark som (enligt den ursprungliga planen) var avsedd för en skola. Mariakapellet ligger i västra delen av den triangulära tomten. Spetsen åt öster består av naturmark med unga björkar, granar och tallar. Mellan parkeringsytan i väster och kapellet är planteringar och stensättningar. I nordväst står en klockstapel och i sydväst ett redskapshus.