Stäng fönster Grums kn, ORRBY 1:110 SOLBERGSKYRKAN

Beskrivning
Solbergskyrkan har en central placering i Grums samhälle, där Orrbygatan möter Åsgatan. Nedanför kyrkan, i nordöstlig riktning, breder Grums centrum ut sig. Kyrkan omges av mindre grönområden och i anslutning till dessa ligger hyreshusbebyggelse från 1990-tal i rött och gult tegel fritt placerad. Söder om kyrkan, i riktning mot Gruvön, finns ett större område med egnahemsbebyggelse från 1900-talets första hälft.
Anläggningen består av en kyrka med ett senare vidbyggt församlingshem och en fristående klockstapel.
Kyrkans placering i en brant södersluttning gör att den väl synlig från samhället nedanför. Kyrkan ligger fritt i förhållande till den omgivande bebyggelsen. Närmast kyrkobyggnaden och församlingshemmet finns mindre gräsytor som i väster övergår i skogsbevuxen naturtomt. Byggnaderna och klockstapeln omger på tre sidor en asfalterad gård. I anslutning till gården, eller kyrkbacken, ligger bilparkeringen. Kyrkobyggnaden kan även nås genom en trappa från gatan i sydöst. Trappan är utförd i natursten med vilplan av asfalt och i sluttningen finns planteringar med spirea, rododendron, nypon, tallbuskar, ölandstok mm. Utmed församlingshemmets västra fasad ligger en lekplats.