Stäng fönster Mellerud kn, JAKOBSBYN 1:22 KLÖVESKOGS KYRKA

Beskrivning
Till kyrkoanläggningen hör förutom kyrkan med omgivande kyrkogård, en ekonomibyggnad med förråd och toalett. Byggnaden är samtida med kyrkan och har väggar av faluröd locklistpanel och ett sadeltak täckt av eternitplattor.

Kyrkogården har en rektangulär form som utsträcker sig i öst-västlig riktning på alla sidor om kyrkan, vilken är orienterad i nordväst-sydostlig riktning. Kyrkogården anlades samtidigt som kyrkan byggdes, invigdes 1932 och utvidgades norrut 1975. Från 1931 finns en plankarta över kyrkogården av ingenjör J Skoglar som också ligger begravd här. Kyrkogården inramas av ett nätstaket med en silverfärgad metallgrind på granitstolpar vid entrén mot väster. Längs staketet finns mot norr en rad med stora bokar och mot öster och söder rader med lindar. På kyrkans norra sida sluttar marken och i slänten finns en terrassering som kan sägas avdela kyrkogården i en nedre del och en övre del närmast kyrkan där huvuddelen av gravarna är belägna. Längs terrasseringen växer en rad med björkar. På kyrkogårdens nordöstra del finns en minneslund, anlagd 2001. De äldsta gravarna finns öster om kyrkan, varav ett par är grusade. Marken närmast kyrkan och de två gångarna i anslutning härtill är asfalterade. I övrigt präglas en stor del av kyrkogården av öppna gräsytor.