Stäng fönster Stockholm kn, SKATTSEDELN 1 M.FL. HÄGERSTENSÅSENS SKOLA

Beskrivning
Hägerstensåsens skola från 1940-talets mitt med kompletterande paviljong från 1950 och gymnastikhall från 1991 har under 1990-talet fått en mindre framträdande roll i stadsbilden då kompletteringsbebyggelse, flerbostadshus och parkeringshus, uppförts i söder och öster. På flera håll bildar den nya bebyggelsens fasader tydliga avgränsningar för skolgården.

Skolgården nås från parkering i norr, via smala passager vid gymnastikahhalen i väster och vid livsmedelsbutik i öster samt från den säckgata som går in i kvarteret. Mot denna gata avgränsas skolgården av ett gunnebostaket och buskar.

Väster om skolbyggnaderna vidtar sluttande naturmark med lövträd mot gångväg och tunnelbana. I norr är naturmarken också sparad och ett daghem från 1970-talet med inhägnad gård är placerat här.

Den norra delen av skolgården har naturprägel medan de egentliga skolgårdsytorna söder om skolbyggnadskomplexet är plana och asfalterade. Flera tallar står sparade och även några lövträd bryter asfalten; dessa är inringade av låga trästaket. Samma typ av trästaket omger prydnadsbuskar mot säckgatan. Invid fasaderna är prydnadsbuskarna inhägnade av svarta järnstaket.

Parkering är anordnad norr om skolbyggnaderna och här finns en nedfart till garage i skolans källarvåning.

Skolbyggnaderna från 1940-talet är hoplänkade och uppförda i rött tegel. Detsamma gäller gymnasikhuset i sydöstra delen av fastigheten. Paviljongen är placerad längst i väster och har stomme och fasader av trä.