Stäng fönster Helsingborg kn, FRILLESTAD 5:6 FRILLESTADS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omges av nätstängsel samt klippta häckar längs norra och västra sidan. Före kyrkans ombyggnad 1877 omgavs kyrkogården av en stenmur vilken delvis togs ned och användes som byggnadssten till den nya kyrkan. Ingångar till kyrkogården med järngrindar i gjutna grindpelare finns i söder, norr och i väster. Den västra grinden är märkt med årtalet 1887. Längs norra sidan finns en trädrad av kastanj och östra och södra sidan kantas av lindar. Gamla återlämnade gravvårdar står uppställda längs östra sidan. Kyrkogården har relativt mycket boxbomsomgärdade grusgravplatser men partier av grästäckta områden med enstaka vårdar finns också. Huvudgångarna och gångarna mellan gravplatserna är singeltäckta. Enstaka högre barrträd finns på kyrkogården och en hel del formklippta vintergröna växter. Väster om kyrkan på andra sidan landsvägen finns en ny kyrkogårdsdel från 1950-talet. Förslag till den nya kyrkogården upprättades av arkitekt Nils A. Blanck. Den nya kyrkogården omges av en gjuten stenmur med en jordvall på insidan. I vallen växer olika buskar mot söder, väster och norr. Östra vallen kantas av idegran och olika barrträd. En bred gång kantad av pelaravenbok leder fram till kyrkogårdens västra sida där ett högt träkors står på ett kallmurat fundament av sten. Stenen till detta är av huggen sandsten och kommer förmodligen från den rivna medeltidskyrkan. Gravplatserna är indelade i raka rader med rygghäckar emellan och med gångar täckta med singel. Den sydvästra delen upptas av en grästäckt minneslund och nordvästra delen är ännu inte tagen i bruk.

Byggnader på kyrkogården
Ett bårhus finns öster om kyrkan på den gamla kyrkogården. Bårhuset ritades av C. H. Elmströms arkitektkontor 1935 möjligen gjordes vissa ändringar av arkitekt Eiler Graebe på 1940-talet. Bårhuset består av en liten byggnad med putsade och vitmålade fasader, trappstegsgavel, tegeltäckt sadeltak. En rundbågig, brunmålad port och en blindering i form av ett kors finns i gavelsidan.

Se även beskrivning av Frillestads kyrkomiljö under Miljöer.

Helsingborgs stadslexikon, Helsingborgs lokalhistoriska förening, Helsingborg 2006.
Kyrkor och herravälde, från kristnade till sockenbildning i Skåne, Mats Anglert 1995.
Landsbygden, Helsingborgs historia Del VIII:1, Red. Anna Christina Ulfsparre m.fl. 2010.
Murverksdokumentation, Frillestad sockenkyrkan, Petter Jansson, Landsantikvarien i Malmöhus län 1993.
Skåne, Landskapets kyrkor, Red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Markus Dahlberg, Kristina Franzén, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Underhållsplan för Frillestads kyrka, It-ark arkitektkontor 2005.