Stäng fönster Stockholm kn, HAMMARBYHÖJDEN 1:1 LILLA SICKLA

Beskrivning
Mindre herrgårdsanläggning vid Sicklasjöns södra strand, anlagd vid vattendrag med fall som kunnat utnyttjas för vattenkraft. Herrgårdsbyggnaden i trä från 1789 flankeras av en kvarnbyggnad och grunden av en flygelbyggnad som brann 1990. Gårdsplanen är grusad men väster om mangårdsbyggnaden finns en asfalterad infart och asfalterade ytor.

På platsen för den tidigare fägården står numera en omtimrad byggnad som vid inventeringstillfället var föremål för om/nybyggnad. Mellan denna och mangårdsbyggnaden, i en svacka ligger trädgården med gräsmatta, fruktträd och tuja. ett fleratl bodar står i kanten av trädgården och på övriga platser inom anläggningen, exempelvis öster om kvarnbyggnaden.

Väster om gården finns en kuperad hage och längs vägen mot sydost och Björkhagens bostadsbebyggelse finns en öppen yta. En stenvalvsbro leder över bäckfåran och en stenvalvsbro finns också just norr om gårdsplanen.

Öster om gården finns resterna av en engelsk park runt ett öppet gärde. Vid vattnet finns sjöbod och på en höjd ett åttkantigt lusthus.

Drygt 200 meter ostnordost herrgårdsbyggnaden finns en 1800-talsgrav ("Filosofens grav") i form av en stenkonstruktion täckt av en kalkstenhäll med inskription och tre järnringar. Gravmonumentet ligger på en kulle och kantas av en halvcirkel med dubbla lindar.

En lindallé kantar också vägen mellan sjön och herrgården.