Stäng fönster Stockholm kn, RIMFROSTEN 2

Beskrivning
Flerbostadshuskvarter från mitten av 1940-talet i nordöstra Björkhagen, sista utposten mot Nackareservatet. Lamellhusen i tre våningar och souterrängvåning är kopplade och vinklade och sluter sig runt en gårdsbildning.

Hus 3 är friliggande vid Lyckebyvägen väster om gårdsbildningen. Förgårdsmarken är smal med rabatter vid fasaden. Gården mellan hus 3 och 1 utgörs av en kuperad gräsyta med tallar, lek- och grillplats och rabatter vid fasaderna. Vid hus 3 norrgavel piskplats med betongplattor och svarta järnräcken.

Söder om hus 3 och vid hus 1 västra vägg sluttar marken kraftigt och marken har terrasserats med höga granitmurar krönta av svarta järnstaket. Terrasseringen löper runt hus 1 västar sydgavel.

Förgårdsmarken längs Ronnebyvägen som går in i bostadskvarteret är kvatersindelad med kantsten av granit och kvarteren rymmer gräsytor, björkar, tallar och prydnadsbuskar. Asfalterade gångar med betongplattor närmast entréerna. På västra sidan står vid infarten i området en fontän med damm och omgivande mark belagd med öländsk kalksten. Fontänens skulptur föreställer en naken pojke och flicka av konststen mot en kolonn av samma material på en bas av granit.

Centralt på gårdsytan är en sänka med tallar och lekplatser. Väster och öster om grönytan finns asfalterade parkeringsytor, den västra omgiven av regelbundet planterade lövträd.

Från gårdsytan leder en portik genom den norra huskroppen ut mot naturmark och kolonilotter i norr. I portiken är marken belagd med smågatsten indelad av granitplattor. Marken i norr är bevuxen med lövsly, lövträd och tallar och delvis ianspråktagen för piskplatser och tvättställning. Rundar man det nordöstra hörnet finns en uteplats belagd med öländsk kalksten och en asfalterad gång längs fasaden. Längre söderut finns en piskplats och en lekstuga.

Mellan hus 1 och 2 är marken ianspråktagen som dagehmsgård med lekredskap av trä och ett omgivande gult trästaket.

I vinkeln mellan hus 2 byggnadskroppar finns en öppen plats med sittbänkar, tallar och piskplats. Marken mot grannfastigheterna Rimfrosten 4 och 5 är kraftigt sluttande.