Stäng fönster Svenljunga kn, STRÖMSFORS KAPELL 1:1 STRÖMSFORS KAPELL

Beskrivning
Strömsfors kapell ligger på en gräsbevuxen tomt som sluttar ner mot dalgången i söder. Gravstenar, hägnader och trädkrans saknas. Den sydöstra delen av tomten avgränsas av en något igenvuxen väg som kantas av ett staket bestående av rundrör i två rader mellan gjutna pollare. En liten asfalterad parkeringsyta i nordväst ansluter direkt till kapellets port i väster.

På den trädbevuxna höjden strax öster om kapellet står en klockstapel uppförd år 1922 ovanpå en samtida gravkammare murad i huggen sten. Den spånklädda, sexkantiga klockstapeln har klätts med nytt spån kring år 2000. Klockstapelns enkeldörr med rakt överstycke är klädd i fiskbenspanel och vetter mot väster. Klockstapelns brutna tälttak har en fyrsidig lanterninliknande påbyggnad med ett korsformat fönster åt alla väderstreck och kröns av en spånklädd spira med förgyllt kors.

Gravkammaren har mot söder en pampig entré bestående av en antikiserande portik i granit där doriska kolonner bär upp ett tresidigt bjälklag. Gavelfältet, även detta i granit, pryds av ett liksidigt kors. Mellan kolonnerna sitter en svart smidesgrind.