Stäng fönster Stockholm kn, BLOCKET 32 GRÖNDALSSKOLAN

Beskrivning
Skolanläggning, lågstadieskola från 1950-talet (byggnad 1, 2), med tillhörande vaktmästarbostad (byggnad 4). Mellanstadieskola med matsal från mitten av 1960-talet, (byggnad 5) samt gymnastiksalsbyggnad även innehållande trä- och metallslöjd, uppförd på 1970-talet (byggnad 3). Byggnadskropparna är uppförda i en våning och souterräng. Huskropp 1 som består av en vinkelbyggnad är sammanlänkad med byggnad 2. Länken mellan huskropparna är klädd med träpanel, medan de ursprungliga byggnaderna är utförda i tidstypiskt rött tegel och vit spritputs. På vinkelbyggnadens östra sida finns två avsnitt av grå ädelputs och två utrymningstrappor. Norra hörnet karaktäriseras av ett burspråk.

Skolan är placerad på en isolerad höjd ovan Essingeleden i stadsdelens norra del. Fastigheten är till största delen omgiven av kraftiga branter med naturmark. Skolan nås från öster via en asfalterad gångväg som kantas av små lövträd och buskar. Vid infartsvägen är vaktmästarbostaden placerad och omges av gårdsmark med planteringar samt en gårdslekplats. Själva skolgården ligger på tomtens södra del och ramas in av skolbyggnadernas tre längor samt gymnastiksalen. Gångvägen leder till fastigheten 33 där fritidshem och sexårsverksamhet är belägna. Matsals- och mellanstadiebyggnaden ligger på den norra delen där också parkeringsplatser och en liten berså finns. Skolgården avskärmas här av ett rött plank.

Anläggningen karaktäriseras av låga byggnader placerade som på terrasseringar med delvis sparad naturmark med berg i dagen och asfalterade ytor. Mellan entréerna till byggnad 1, 2 är marken belagd med betongplattor. Mellan huskropparna 1, 2 finns större sittbänkar i trä som kan fungera som åskådarbänkar samt ett lägre trä däck som kan användas som scen vid framträdanden. Planteringar finns i form av prydnadsbuskar invid huskropparna samt mindre lövträd spridda runt anläggningen. Skolgården har en centralt placerad lekplats med sandlåda och senare tillkomna lekredskap, lusthus samt en mindre basketplan. På skolgårdens norra del finns mindre och senare tillkomna redskapsbodar. Mot söder övergår skolgården i en kraftig brant och skyddas av ett rött träplank.