Stäng fönster Eslöv kn, BORLUNDA 1:2 BORLUNDA KYRKA

Beskrivning
Till skillnad från de flesta andra kyrkogårdar anlades kyrkogården innan kyrkan. Den romska kyrkan var nämligen placerad djupare ner i den ”bor” (sänka) som gett namn åt byn. Då marken där var vattensjuk och därmed inte lämpades sig för jordfästelser beslutades 1820 att en ny kyrkogård skulle anläggas ett stycke högre upp, sydväst om medeltidskyrkan. I en beskrivning över kyrkoanläggningen år 1830 nämns att kyrkogården enbart hade fyra gravstenar. Utöver dessa fanns en grav med ett gallerverk med en urna placerad på en pelare i centrum samt ett antal trävårdar över avlidna församlingsmedlemmar.

En odaterad ritning, men som troligen tillkom i samband med bygget av den nya kyrkan, stämmer väl överens med strukturen i dagens kyrkogård. Ritningen visar hur man upphovspersonen valt att använda anlägga kyrkogården efter landskapsparkens principer på en mindre kyrkogård. Gångarna lades ut efter ett fritt, slingrande mönster, och kantades av ett täta träddungar. Ett kostnadsförslag från våren 1868 beskriver hur kyrkogården skulle omgärdas av en hagtornshäck innanför kyrkogårdsmuren. 500 blomsterbuskar och 200 granar skulle utgöra grunden för kyrkogårdens vegetation. Utöver detta skulle det bland annat planteras ett antal ornamenstträd samt ett 40-tal almar som stormträd. Hur kyrkogården verkligen blev vet man idag inte exakt. Enligt församlingens räkenskaper från år 1900 ska det ha funnits 400 barrträd på kyrkogården. Äldre fotografier visar hur gran och idegran på kyrkogården stärker uppgiften. En stor del av barrträden togs sannolikt bort inför kyrkans 100-jubileum 1968. Troligen planterades dagens tujor i samband med detta, då dessa finns inritade i en kartläggning av kyrkogården som gjordes 1970. Kyrkogården domineras idag av de gröna pelargångar av höga tujor som kantar kyrkogårdens slingrande grusgångar. Dagens kyrkobesökare kommer i de flesta fall från parkeringen öster om kyrkogården. Historiskt sett användes de grindförsedda ingångarna i kyrkogårdens nordvästra och sydöstra hörn. Sistnämnda ingång var troligen huvudingång i äldre tid då byvägen passerade längs kyrkogårdens östra sida, men vetter idag mot en privat trädgård. Längs den södra och norra sidan växer rader av lövträd innanför hagtornshäckar. Utöver tujorna växer det bland annat även idegran och flera stora lövträd på kyrkogården. Kyrkogårdsförvaltningen arbetar succesivt med förnyelse av kyrkogårdens tujor. Senast ersattes raden på västra sidan om gången till kyrkogårdens nordvästra ingång.

Platsen för den gamla kyrkan finns markerad med en sten på andra sidan byvägen. Skeglinge gamla kyrkogård finns markerad med en gråstensmur kantad av höga lövträd utmed vägen till Eslöv. Även formen för den medeltida kyrkan som revs 1872 finns markerad i marken med gråsten. I kyrkogårdens nordöstra hörn står en klockstapel där kyrkans gamla 1400-talsklocka hänger. Borlunda församling firar årligen utomhusgudstjänst på platsen.

Se även beskrivning av Borlunda kyrkomiljö under Miljöer.

Hedar, E: Underhållsplan för Borlunda kyrka församling (2007-06-04), Restaurator AB,