Stäng fönster Lomma kn, FLÄDIE 39:1 FLÄDIE KYRKA

Beskrivning
Flädie kyrka och kyrkby ligger i det öppna jordbrukslandskapet mellan Bjärred och Lund. Platsen har varit socknens kyrkplats sedan medeltiden, dock är den nuvarande kyrkobyggnaden från 1880-talet. Kyrkogården utbreder sig mot söder, sydost och norr. Den inramas av trädkrans mot söder och mot vägen i nordost. En gråstensmur markerar gräns mot vägen. Huvudingången har fyrdelad smidesgrind och höga grindstolpar. Grindar finns även mot norr och i söder. De är i gjutjärn. Kyrkogården har sin karaktär av 1800-talets och det tidiga 1900-talets strukturerade kyrkogårdsanläggningar med väl sammanhållna gravkvarter, åtskilda av avenbokshäckar och grusbelagda gångar. Den äldre prägeln understryks av de många grusgravarna och buxbomsinramningarna. Partiet närmast kyrkan har en sentida, mönsterlagd stensättning i smågatsten. Ett bårhus och en liten ekonomibyggnad finns på östra respektive sydvästra kyrkogårdsdelen.

Underhållsplan för Flädie kyrka 2009-09-28, Restaurator, Malmö
Fernlund, Siegrun: Ett herranom värdigt tempel. Kyrkorivningar och kyrkobyggen i Skåne 1812-1912, 1982
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Projektrapport under utgivning, Skåne. Landskapets kyrkor. (red. M Dahlberg).