Stäng fönster Malmö kn, ÄNGSKLOCKAN 1 BUNKEFLO STRANDKYRKA

Kyrkomiljön
Bunkeflostrand ligger vid havet i sydvästra delen av Malmö. Området har varit bebott sen förhistorisk tid visar fornlämningar. Fram till 1700-talet bodde socknens befolkning i byarna Bunkeflo, Vintrie och Naffentorp cirka fyra kilometer inåt land. Strandmarken var utmarker till byarna på slätten. Marken gick inte att odla på, den översvämmades ofta, men kunde användas till bete på sommaren. När kalk- och cementindustrier kring sekelskiftet 1800/1900 startade i grannkommunerna började strandmarkerna befolkas av arbetare och fiskare. På 1960-talet köptes strandängarna av ett byggbolag som tättbebyggde området med radhus och det var då som den stora expansionen av Bunkeflostrand började. Dagens Bunkeflostrand består mestadels av låga enfamiljshus, många i form av radhus.

De senaste årens utbyggnader som fortfarande pågår är med flerfamiljshus. Servicen består av en matbutik, skolor och vårdboende. Bunkeflostrand tillhör Malmös mer välbärgade stadsdelar. Längs kusten ligger Bunkeflos strandängar som är ett värdefullt naturområde som är utpekat som riksintresse för naturvården. Brofästet ligger nära och många pendlar till Köpenhamn.

Kyrkoanläggningen ligger mitt i samhället i en korsväg mellan Klagshamnsvägen och Gottorpsvägen. I väster på andra sidan gatan ligger ett köpcentra med livsmedelsaffär. I öster gränsar kyrkan till en skola och i söder en parkeringsplats och förskola. Utanför detta ligger bostäder.

Anläggningen ligger inom av länsstyrelsen utsedd kulturmiljöstråk, Per Albin-linjen, och inom Riksintresse för kustzon.

Kyrkogården
Anläggningen saknar kyrkogård. Byggnaden är omgiven av en kant med betongplattor och en smal gräsmatta och en friväxande häck i tre väderstreck. Framför huvudingången ligger byasten, vid sidorna kullersten. Klockstapeln framför huvudingången står på en gräsmatta som omges av en låg mur av betongblock. Längs koret i öster växer en rosenplantering och utanför ligger byasten. På östra sidan ligger
kyrkans parkering.

Byggnader på kyrkotomten
Inga övriga byggnader finns på kyrkotomten. En fristående klockstapel står framför huvudingången i nordväst. Klockstapeln är uppbyggd av fyra kraftiga limträbalkar i hörnen som lutar inåt mot en gemensam topp. Denna är inklädd i plåt och kröns av ett ringkors. Limträbalkarna, som står på betongfundament, är avstyvade mellan balkarna med tunnare limträ. Trät är målat grått.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015
opublicerad 2012