Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Simrishamn kn, HJÄLMARÖD 9:76 KIVIKS KAPELL

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Kyrkomiljö
Kiviks kapell ligger inbäddat i en talldunge nära stranden i norra utkanten av Kiviks fiskeläge, längs med vägen mot Vitemölla. En grusgång, markerad av en allé av björkar, leder besökaren fram till kapellet. Tomten är sandig och naturlik och stiger i nivå i väster så att byggnaden delvis är byggd i souterräng. Söder om kapellet ligger en meditationsplats omgärdad av plockstensmurar. I öster står en hög klockstapel i svarttjärat trä med tälttak. Klockstapeln som kröns av ett kors kommunicerar tydligt platsens funktion. Bakom kapellet tornar sanddynerna upp sig och nivåskillnaden mellan hav och de ovanvarande kullarna är påtaglig. Norrut tar sandiga marker vid och närmast i söder ligger en äppelodling. Omgivningarna har inte förändrats märkbart sedan mitten av 1900-talet då kapellet uppfördes. Kivik finns för första gången omnämnt som fiskeläge, då med skrivningen Kywig, år 1532. Fiskelägets utbredning så som det framgår av karta från 1865 är registrerad fornlämning. Före 1562 ska det ha funnits ett kapell i fiskeläget, uppfört av tyska köpmän inom Hansan. Äldsta skriftliga belägg för Vitemölla fiskeläge, strax norr om kapellet, är 1610. Fiskelägestomten, enligt utbredning så som den framgår av lantmäterikarta från 1818, är registrerad fornlämning. I närområdet kring Kiviks kapell finns lämningar efter ålafisket, pestkyrkogård och en tidigare, strandnära plats för Kiviks marknad.

Kiviks kapell ligger inom kulturmiljöstråken Per Albin-linjen och Ålakusten samt området Andrarum-Kivik som utpekas som särskilt värdefull kulturmiljö i Kulturmiljöprogrammet för Skåne län.

Kyrkotomt
Kyrkotomten är en naturtomt med för platsen naturligt förekommande träd och buskar. Gjutna cementstolpar vittnar om ett tidigare staket runt tomten. En grusgång, kantad av en björkallé, leder besökaren fram till kapellet. Gången fortsätter längs kapellets södra sida till baksidan i väster till en tillgänglighetsanpassad entré. Tomten är sandig och naturlik och stiger i nivå i väster. På kyrkotomtens södra del finns en meditationsplats i form av en cirkel vilken avgränsas av plockstensmurar. Meditationsplatsen kom till 2011. På kyrkotomtens östra del står kapellets klockstapel.

Källor och litteratur
Det moderna kyrkobyggandet i Lunds stift, Regionmuseets rapport 2016:44.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015.
Österlen 1996. Årsbok från den samlade hembygdsrörelsen på Österlen. Simrishamn. Artikel s 75: Det förtida Kivik av Bo-Gustav Rafstedt.
Lunds stifts julbok 1941. Ur stiftskrönikan, s. 158-176 av Gunnar Forkman
Skånes kyrkor 1050-1949, Claes Wahlöö, Domus Propria.

Internet
Riksantikvarieämbetets fornlämningssök. Websida besökt 2017-07-10:
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html

Länsstyrelsens kulturmiljöprogram för Skåne; särskilt värdefulla kulturmiljöer. Websida besökt 2017-07-07:
http://www.lansstyrelsen.se/skane/sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/kulturmiljoprogram/sarskilt-vardefulla-kulturmiljoer-i-skane/tomelilla/Pages/Andrarum-Kivik.aspx

Kiviks församlings hemsida om Kiviks kapell:
http://www.kiviksforsamling.se/kivikskapell/?m=201202. Websida besökt 2017-09-13