Stäng fönster Krokom kn, SKÄRVÅNGEN 1:73 SKÄRVÅNGENS KAPELL

KYRKOANLÄGGNINGEN
Kapellet ligger i en östlig sluttning orienterad med långhuset i nord-sydlig riktning. Sydväst om byggnaden går vägen upp till kapellet. Ingen mur eller staket omger kapellet och på äldre foton syns inte heller någon inhägnad. Det finns ingen gravsättning kring kapellet. Kyrkogården med bårhus ligger ett hundratal meter ned i sluttningen åt öster. En klockstapel står nordväst om kapellet.

Klockstapeln byggdes troligen samtidigt med kapellet. Klockstapeln är byggd i stolpkonstruktion. Stapeln är klädd med stående lockpanel målad med en faluröd plastfärg. Panelen tillkom 1956. Den fick sin nuvarande mörka röda färgsättning samtidigt. På äldre fotografier kan man se att den hade en ljus kulör lika kapellet. Enligt skriftliga källor var klockstapeln klädd med en fiskbensmönstrad panel tidigare och målad i en ljusblå kulör, troligen vitt brutet med kimrök. Stapeln målades om 1966 och senaste ommålningen skedde enligt uppgifter på 1980-talet. Klockstapeln vilar på fyra hörnstenar med utfyllnadssten av skiffer och natursten. Trappan är av gjuten betong med tre skifferlagda steg samt vilplan. Dörren på norra fasaden är av slätspont och målad svart med ett brett rödmålat dörrfoder. Ingången var tidigare placerad i väster. Porten är på insidan av breda ohyvlade bräder med två liggande tvärslår med en snedställd emellan. Under denna snedställda tvärslå är på bräderna målat årtalet 1899 upp och ned. Det är en äldre dörr som under senare tid fått en ny panel på utsidan. Klockstapelns tak liksom klockbodens tak är täckta med slitna spån. Det toppiga taket med utsvängd avslutning är krönt med ett kors och flöjel med årtalet 1886. Ljudluckorna är kopplade två och två med spetsiga öppningar och rödmålat foder. Luckorna har även de en spetsbågig avslutning och är målade svarta. Invändigt syns den omålade fiskbensmönstrade panelen. Grova bilade bjälkar med snedställda strävor från olika tidsepoker bär upp konstruktionen. Golvet är ett smalt brädgolv på bottenplanet. En nykonstruerad trappa leder upp till klockvåningen vilket har ett golv av grova plankor.

Inne i klockboden finns bevarad inredning från kapellet. En äldre köksinredning, en toalettdörr (troligen från 1950-talet), ett äldre stort mahognyimiterat bord med blå marmorerad kant, 1950-talsdörrarna till kapellets entréer med glas i översta spegeln, dörrkarmar och tre dörrblad med fiskbensmönstrad profilerad panel. Här finns också betongtakpannor.

Kyrkogården invigdes 1885. Den ligger på platsen för den första bosättningen i Södra Skärvången som skedde under 1700-talet. Kyrkogården ligger ett hundratal meter nedanför kapellet i öster där marken börjat plana ut. Den första begravningen skedde samma år som invigningen, det vill säga 1885. Bårhuset är placerat i norr. Den är byggd i souterräng med kapell i nivå med kyrkogården samt en källare som nås från baksidan av bårhuset. Det är en fyrkantig låg byggnad på en gjuten betonggrund med ett topptak täckt av tegelpannor. Fasaden täcks av en vitmålad panel på förvandring. Porten är från byggnadstiden med dörrblad med utskurna mönster. Inne i kapellet finns enkla träbänkar längs med sidorna samt ett trägolv. Bakom bårhuset ligger ett mindre redskapsskjul.