Stäng fönster Stockholm kn, JAKOB STÖRRE 14

Beskrivning
Kontors- och affärshus från mitten av 1970-talet som rymmer nedgång till tunnelbanestation Kungsträdgården och Gallerian samt nöjeslokalen Hamburger Börs. Byggnaden tar upp mer än halva kvarteret och har liksom kvarteret en oreglbunden form. Vid Jakobsgatan finns sedan cityregleringen en platsbildning med regelbundet planterade lövträd omgärdade av smågatsten som bildar ett mönster bland betongplattorna. Här finns även bänkar, cykelställ och telefonkiosker.

Mot Jakobsgatan vetter kontorshusets huvudentré, Börsens entrébyggnad samt tunnelbaneentrén. Längs Regeringsgatan står lövträd planterade i upphöjda rundade tråg av betongelement. Här finns också en hållplats för buss 43 i glasat grön aluminium samt in- och utfart till Galleriafaret och P-hus Gallerian. Trottoaren är belagd med betongplattor och smågatsten. Längs gatan finns entré till RH-stolen, hiss till T-bana, resebyrån DETUR samt McDonald´s i hörnet Kocksgränd. Mot Kocksgränd är byggnaden relativt sluten och motbyggd ett lägre hus. Marken är här belagd med betongplattor kantade av storgatsten.

Längs Västra Trädgårdsgatan finns personalentrén till Hamburger Börs.

Tunnelbanenedgången: markbeläggning och väggbeklädnad av kvadratiska klinkerplattor i två nyanser: beige och grått. Undertak av metallgallertyp med downlights. Skyltfönster och reklamfönster för RH-stolen. Två rulltrappor med rostfria fasader och en trappa av betong. På nedre plan mark av grön och grå cementmosaik i rutnät, röda fogar. Liten livsmedelsaffär, t-banespärr och karuselldörr till Gallerians nedre plan.

Kontorshyresgäster var vid inventeringstillfället i februari 2007 bl a: Trygghetsrådet, Acando, Gambro, Statens Fastighetsverk.