Stäng fönster Stockholm kn, APELN 8 SIF-HUSET

Beskrivning
Kontorsbyggnad i postmodern arkitektur, uppförd på 1980-talet av Svenska Industritjänstemannaförbundet. Byggnaden ligger mellan Olof Palmes gata och Apelbergsgatan och upptar större delen av kvarteret Apeln. Huvudentrén vetter mot den del av Olof Palmes gata som svänger av en aning mot söder, vilket skapar en naturlig förplats vars mark är belagd smågatsten och grå betongplattor. Vid sidan av entrén finns tre flaggstänger förankrade i en stor låda av formgjuten betong, som även har planterade barrväxter. Cykelställ i betong med frilagd ballast, samt i stål. Utmed Olof Palmes gata finns två formgivna belysningsstolpar i grått stål, med två glober i vitt glas vardera. I fastighetens inre finns fyra gårdar, varav de tre västliga är planterade med buskar och träd och sommartid försedda med utemöbler.

I byggnaden finns SIF kansli, SIF Stockholm och SIF arbetslöshetskassa, liksom Finansförbundet, Nordiska Finansanställdas union, Statens Folkhälsoinstitut. Dessutom är Pan Capital inrymd i byggnaden, liksom restaurang DaCapo, med entré från Olof Palmes gata. Vid Drottninggatan finns resebyrån Blue Tours.

Den del av fastigheten som ligger i hörnet Klara Norra Kyrkogata/Apelbergsgatan är en 1880-talsbyggnad. Mittpartiet mot Apelbergsgatan är en byggnad från 1920-talet. De delar av 1980-talets kontorskomplex som ansluter till dessa äldre byggnader har en lägre höjd, mot Apelbergsgatan är även arkitekturen och fasadmaterialet anpassat.