Stäng fönster Stockholm kn, KUNGLIGA TRÄDGÅRDEN 7 SVERIGEHUSET

Beskrivning
Sverigehuset uppfördes på 1960-talet som ett informations- och servicecenter för Sverige gentemot utlandet, men inrymmer idag kontor och butiker. Byggnaden ligger mycket väl synligt i stadsrummet, vid Kungsträdgårdens nordvästra hörn med fasader mot Hamngatan liksom mot Västra Trädgårdsgatan. Mot Västra Trädgårdsgatan och Hamngatan finns trottoarer. Marken runtom byggnaden är framförallt lagd med grå betongplattor men friser i grå smågatsten förekommer på trottoarer, mellan arkadpelarna mot Hamngatan samt utmed fasad mot Hamngatan och mot Kungsträdgården. I arkaden mot Hamngatan finns även två dekorativa rundlar i vit och svart smågatsten. Höga granitpollare avskärmar byggnadens trapphusentré Hamngatan 27 från Västra Trädgårdsgatan. Här finns även ett cykelställ i svart stål. Vid fasaden i det nordvästra hörnet, utmed Kungsträdgården, bildas en låg terrass med trappsteg i granit och med låga formgjutna betongmurar med infällda dekorativa kakelplattor i blått, gult och beige. På betongterrasseringen finns utplacerade blomsterurnor i keramik. Terrasseringen ansluter till den ej ursprungliga låga utbyggnaden mot Kungsträdgården, här finns ett svartmålat smidesräcke med krysstag. Längst mot söder på fasaden mot Kungsträdgården finns sommartid en uteservering på uppbyggt däck av trätrall.

Vid inventeringstillfället inrymdes The One (en konceptbutik för heminredning) i souterrängvåningen, bottenvåningen samt i högdelens våning 1 och 2 tr. Stockholm Tourist Centre har butik med lokaler mot Kungsträdgården. I kontorsvåningarna finns bl.a. Lage Jonason AB, Intagleo, Hamilton Advokatbyrå, Roschier Advokatbyrå AB, n3prenör samt kontor för The One. Byggnaden förvaltas av Vasakronan.