Stäng fönster Stockholm kn, SPORREN 16

Beskrivning
Sporren 16 är ett stort butiks- och kontorshus från tidigt 1960-tal som ligger mellan Sergels Torg (Klarabergsgatan) och Mäster Samuelsgatan, med fasad även mot Sergelgatan. Byggnaden har tre källarvåningar som skjuter ut under marknivå mot söder. Den övre källarvåningen har fasad mot Sergelgången; denna ingår dock inte i denna inventering.

Sergelgatan är lagd med ett särskilt mönster av svarta och vita rektangulära betongplattor. Mot Sergels Torg är marken lagd med kvadratiska betongplattor i vitt, svart och grått. Här finns planterade lövträd. Marken sluttar mot väster utmed Sergels Torg och Mäster Samuelsgatan.

Vid inventeringstillfället var den största hyresgästen i bottenvåningen och våning 1 tr. konfektionskedjan Hennes & Mauritz, som även hade kontorslokaler i de övre våningarna, liksom fastighetsägaren John Mattson Fastighets AB. I övrigt hade Pressbyrån kiosk i bottenvåningen, restaurang Tobias Sergel hade lokaler i bottenvåning och våning 1 tr., Lindex hade butik i bv.