Stäng fönster Stockholm kn, ASPUDDEN 1:1 INGÅR I VINTERVIKEN

Beskrivning
Anläggningen utgör rester av Nitroglycerinfabrikens område och verksamhet som grundades i Vinterviken på 1870-talet av Alfred Nobel. Anläggningen är belägen i den västra delen av det ursprungliga området i Vinterviken, intill ett berg och i närheten av strandkanten. Inom anläggningen finns en byggnad bevarad, belägen inom en av fyra sprängvallar som tidigare omgav några av byggnaderna inom området, till skydd vid eventuella sprängningsolyckor. I vallarna finns tre stycken ingångskulvertar bevarade i form av cylinderformade betongrör, cirka två meter höga, som man tog sig igenom för att nå byggnaderna innanför vallarna. En vall är på insidan förstärkt med plank. Anläggningen ligger inom ett fornlämningsområde (RAÄ, Brännkyrka 258:1).

Källor:
Fornlämningsregistret, RAÄ