Stäng fönster Stockholm kn, BJÖRNEN OCH LOEN 1 BJÖRNEN OCH LOEN 1 (DEL AV)

Beskrivning
Departementskvarter i Klara som består av två tidigare kvarter som delas av Karduansmakargatan. Två förbindelsegångar leder mellan de forna kvarteren på nivån 3 tr över gatan. I f d kvarteret Björnen finns byggnadsminnet Adelcrantzka palatset med nuvarande gestaltning från 1700-talet. Palatset ingår funktionellt i den bebyggelse som uppfördes under slutet av 1970- och början av 80-talet. den vinkelbyggda palatset avdelar två gårdar varav den östra nås av allmänheten genom en putsad och rusticerad portal med järngrind. Gården var vid inventeringstillfället i mars 2007 delvis uppgrävd. Den är belagd med storgatsten, kullersten och planterad med fyra prydnadsträd. Klängväxter pryder fasaderna.

Vid Drottninggatan finns butikslokaler (café, väskaffär och souvenirbutik) och i souterrängvåningen längs Herkulesgatan en vaktförsedd in- och utfart.

I kvarteret Loen finns två bankpalats från 1900-talets första årtionde vid Drottninggatan, en stor departementsbyggnad från sent 1960- och tidigt 1970-tal och en länk mellan de två byggnadsetapperna från 1970-talets andra hälft. Eftersom Jakobsgatan breddades i cityregleringen omgestaltades ett av bankpalatsens gavel mot samma gata i samband med att länkbyggnaden uppfördes och bankhusen kom att ingå funktionellt i departementskvarteret.