Stäng fönster Stockholm kn, HÄSTEN 22

Beskrivning
Byggnaden är placerad mitt för nedfarten till Klaratunneln (under Oxen större) mellan Mäster Samuelsgatan och Smålandsgatan. Arkitekten Ulf Gillberg såg byggnaden som en port in i kvarteret och ville markera detta genom användande av lite finare material än de intilliggande byggnaderna med fasader av tegel och puts.

Huset har centraleuropeiska förebilder med en tydlig bottenvåning, vertikala fönsteraxlar, horisontella friser och et avslutande terrassräcke. Formerna har dock anpassats till platsen och lånat drag från Lindroos byggnad i Hästen 21 och Markelius Byggmästarföreningshus i kv Hästen 25.

Genom byggnaden går en smal och hög (8 vån) passage med glasat tak som från början fungerade som galleria med butikslokaler i bottenvåningen. Butikslokalerna är idag borta och har omformats till kontorslokaler för Nordea som nyttjar hela byggnaden. Från passagen nås en halvrund gård med ljusinsläpp från ovan och en fontän med marmor placerad mitt på gården. Idag är ingången till gården stängd av en gles gallergrind i metall.

I bottenvåningen längs Mäster Samuelsgatan finns butiksentréer samt entré till den genomgående passagen. Vid Smålandsgatan finns kontorsentré.