Stäng fönster Dals-Ed kn, JAKOBSRUD 1:16

Beskrivning
På fastigheten Jakobsrud 1:16 har gården Sand, fd gården Ringsmon och torpstället Rönningen inventerats. Sand ligger alldeles norr om Sandebäcken väster om vägen från Högen som slutar vid Hallerusdsbäcken. En liten gårdsväg leder in från vägen och slutar vid gårdsplanen. Byggnaderna är grupperade kring gårdsplanen med ladugården i fonden mangårdsbyggnaden i söder och en bod i norr. Ladugården har två indragna logportar, en stor mitt på den västra långsidan och en mindre längst åt norr på samma sida. Söder om den större logporten är en utbyggd del under snedtäcka. Ladugården är uppförd i timmer och har tvåkupigt lertegel på taket.

Den kvarvarande mangårdsbyggnaden från gården Ringsmon ligger i ett obebott skogsområde precis utanför sydvästra gränsen till Tresticklans nationalpark.

Torpet Rönningen: Mangårdsbyggnaden är byggd 1920. Huset är falurött med vita fönster. Fönstren är av korsposttyp men fyra smårutor i de övre rutorna. På taket ligger enkupigt lertegel.Torpstugan ligger i skogen i en frodig trädgård. Det som finns kvar av övrig bebyggelse på torpet är en stenkällargrund och en liten grå bod med pulpettak. Norr om torpet Rönningen fanns i äldre tid en gård som hette Jakobsrudskaserna eller Kaserna.