Stäng fönster Göteborg kn, BERGSJÖN 17:6 M.FL. BERGSJÖN

OMRÅDE
Området är beläget i anslutning till spårvagnshållplatsen Teleskopgatan i norra delen av Bergsjön. Bebyggelsen ligger som ett pärlband i den dalgång som löper i nord-sydlig riktning genom stadsdelen. I öster höjer sig berget direkt bakom byggnaderna och i sydväst finns ett smalt grönområde med välskötta gräsmattor och tennisbana. Längre norrut på västra sidan av Teleskopgatan ligger ett daghem uppfört på 1980-talet och en större parkeringsplats.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av nio stjärnhus som ligger utefter Teleskopgatan. De två husen närmast spårvagnshållplatsen är sammanbyggda genom ett envåningshus klätt med röd panel.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: betongelement med frilagd ballast
Fasadfärg: beige
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: dekormålningar kring entréerna, balkonger

De två husen närmast spårvägen fungerar som äldreboende och i envåningshuset finns matsal och samlingslokal. I det tredje huset finns stadsdelsnämnd och socialtjänst. Det nordligast placerade stjärnhuset är ett hus för kollektivboende. I Sverige startade Carl Jonas Love Almqvist debatten om kollektivhus. Mycket har hänt sedan dess. Under 1930-talet handlade mycket om service, förenkling av hushållsarbetet som skulle utföras av anställda. De nya kollektivhusen inspirerade av bland annat de kvinnliga arkitekterna och debattörerna i BIG-gruppen (Bo I Gemenskap), byggde på gemensamhetstanken. Matsalen blev husets hjärta, men det var nu de boende själva som lagade maten. Det första huset i den nya kollektivhusvåg som tog sin början vid 1970-talets slut var det ombyggda punkthuset "Stacken" i Bergsjön. Kollektivhuset "Stacken" blev under en tid en nationell angelägenhet för intresserade av den här boendeformen.

Punkthusen är klädda med formgjutna våningshöga betongelement och skivor med frilagd ballast av dansk sjösten. Byggnadens konstruktion är av betong. Bottenvåningen täcks av rosa spritputs. De indragna balkongerna har fronter av korrugerad plåt som vetter åt flera väderstreck. Några av dem är inglasade. Taket är klätt med grå underhållsfri papp. Fönstren är röda och entréerna indragna. Vissa av husens entrépartier har, förmodligen på senare år, försetts med pergolaliknande anordningar av trä. Kring entréerna finns kakelplattor med dekormålning.