Stäng fönster Göteborg kn, GÅRDSTEN 62:3 M.FL. GÅRDSTEN

OMRÅDE
Området är beläget i norra delen av Lövgärdet som utgör en del av stadsdelen Gårdsten. Det följer bergets stigning upp mot Surtesjön. Området avgränsas i syd, väst och norr av Lövgärdesvägen, som löper som en yttre ringled runt stadsdelen. I öster avgränsas det av ett större skogsområde samt bebyggelsen kring Anisgatan. Bebyggelsen kring Mejramgatan i söder och Rosmaringatan i norr består av ett flertal elementhus i tre till åtta våningar. Det finns både lamellhus och punkthus. Mellan de olika byggnadskropparna finns öppna gårdar med gräsytor. På en del av dessa ytor har man anlagt mindre lekplatser och där finns också bänkar, bord och planteringar. På gårdarna slingrar sig många asfalterade gångstråk och förutom bostäder finns i området dagis, parkeringshus och serviceinrättningar.

BYGGNADER
Samtliga byggnader är uppförda av prefabricerade betongelement med inslag av aluminiumplåt på regelverk. Plåten varierar i färg mellan husen i området. Där finns exempelvis utskjutande balkonger med fronter i grönt, rött eller gult. Lamellhusen kröns av flacka och valmade sadeltak med täckning av papp eller korrugerad plåt. Skivhusen har plana tak med rundad sarg täckt med plåt.

Lamellhus
Stomme/konstruktion: betong, regelverk
Fasad: prefabricerade betongskivor, aluminiumplåt
Fasadfärg: grå, grön, röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp, korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: färgen på plåten varierar i området

Punkthus
Stomme/konstruktion: betong
Fasadfärg: grå, accentfärger
Takform: plantak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: plana taken har en rundad sarg täckt med plåt

Fönsterbanden, som i likhet med balkongfronterna är dekorerade i olika färgnyanser, är placerade symmetriskt i fasadlivet. Detta gäller också byggnadernas relativt små entréer. Ursprungligen var taken täckta av asfaltpapp.

KOMMENTAR
Kring fönstren på lamellhusen finns något som närmast kan liknas vid lisener, vilka ger byggnaderna ett klassiserande drag. Sex av tolv punkthus revs i slutet av 1990-talet.