Stäng fönster Göteborg kn, GÅRDSTEN 45:1 M.FL. GÅRDSTEN

OMRÅDE
Området som utgörs av kvarteret Kaprisen är beläget i norra delen av stadsdelen Gårdsten. Lamellhusen är byggda i öst-västlig riktning och ligger parallellt. Området avgränsas i väster av Timjansgatan, i öster av Saffransgatan, i norr av Gårdstensvägen och i syd av ett större gräsbevuxet landområde beläget i dalen. Väster om bostadshusen finns en grillkiosk i rött tegel, här finns också ett stort antal parkeringsplatser och garagebyggnader klädda i röd stående träpanel samt en villalik vägkyrka i blå träpanel. Kyrkan är byggd efter 1975. De flesta gårdsytor i norra delen är rikt bevuxna med stora granna lövträd. Mellan husen finns stora avlånga gröna gräsytor. Gårdarna som vetter mot norr, mot arkadgångarna, har små planteringar terrasserade och uppbyggda av granitblock. På en del gårdar placerades under 1990-talet åttkantiga sophus.

BYGGNADER
Byggnaderna består av tre våningar höga lamellhus där fasaden är täckt av prefabricerade betongelement med frilagd ballast ("nöddesten"). Byggnadernas stomme är av betong. Husen kröns av svarta valmade sadeltak klädda i korrugerad plåt, ursprungligen var dessa täckta med papp. Breda bruna alternativt vita fönsterband av aluminium är symmetriskt placerade i fasadlivet.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: betongelement med frilagd ballast
Fasadfärg: beige-grå
Takform: valmade sadeltak
Takmaterial: korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: utskjutande balkonger, uteplatser till lägenheterna i bottenvåningen

Utefter fasaden ligger utskjutande balkonger. Balkongernas fronter är av plåt och färgerna varierar. Husens långsidor, som vetter mot syd, har ömsom små privata uteplatser ömsom arkadgångar med fyrkantiga pelare i bottenvåningen. Indragna entréer är placerade utmed den norra fasaden. Smala asfalterade gångstråk löper i olika riktningar.

Det vita huset längst i norr är kraftigt ombyggt och har helt förlorat sin ursprungliga karaktär.