Stäng fönster Göteborg kn, GÅRDSTEN 4:1 M.FL. GÅRDSTEN

OMRÅDE
Området är långsträckt och löper som en remsa i nord-sydlig riktning i östra delen av stadsdelen Gårdsten. Det avgränsas i norr och öster av Gårdstensvägen som löper runt hela Gårdsten, i väster ligger en mindre centrumanläggning och i söder utgör Salviagatan en gränslinje. Terrängen är flack och mellan husen finns konstgjorda kullar, planteringar, lekplatser och sittgrupper med stolar och bord.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av lamell- och skivhus i tre respektive åtta våningar. Några av dem är placerade i suterräng med vacker utsikt över omgivningarna. Husen är uppförda av sandwichelement av betong med frilagd ballast av dansk sjösten. Bebyggelsen utformades av samma prefabricerade element som Göteborgs Stads Bostadsbolag använt även i andra nordostliga områden, Hjällbo och Hammarkullen. Elementsystemet följde ett danskt men mindre flexibelt system. Stommen är av betong. De röda och vita fönstren är av aluminium, några av dem placerade i burspråk. Lamellhusen har flacka, valmade sadeltak täckta av betongpannor och skivhusen har papptäckta plantak.

Skivhus
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: betongskivor med frilagd ballast
Fasadfärg: grå-beige
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: enormt smideskonstverk på ett av skivhusens gavelfasader

Lamellhus
Våningar: 3-5
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: betongpannor
Utvändiga detaljer: -

Entrépartierna är inglasade och utskjutande. På gavelfasaden på det skivhus som är beläget längst norrut har ett smideskonstverk placerats med motiv från havet.

KOMMENTAR
Bebyggelsen genomgick en relativt omfattande ombyggnad 1989-90. Under 2001 beslutades om rivning av två femvånings lamellhus.