Stäng fönster Göteborg kn, GÅRDSTEN 12:13 M.FL. GÅRDSTEN

OMRÅDE
Området är beläget i den västra delen av stadsdelen Gårdsten. Gårdstensvägen löper som en ringled runt stadsdelen. Bebyggelsen, som består av lamell- och skivhus ligger grupperade i syd-nordlig riktning utefter Gårdstensvägens västra sträckning. Husen är placerade fyra och fyra kring fyrkantiga, tämligen slutna men ljusa gårdar. Varje gård rymmer tre låga lamellhus och ett fem våningar högt loftgångshus. I direkt anslutning till bebyggelsen ligger ett par stora parkeringsdäck och mellan bostadsbebyggelsen och Gårdstensvägen finns även parkeringsplatser. Österut avgränsas det hela av ett stort grönområde, Dalen, som delar upp Gårdstensberget i en östlig och en västlig del. Västra Gårdsten byggdes av det kommunala bostadsbolaget Samhällsbyggen.

BYGGNADER
Husen är uppförda med en betongstomme i tre eller fem våningar kring gårdar med gräsmattor, bergknallar, lekplatser och offentlig konst. Konsten gjordes av en grupp dåtidens nyexaminerade Valandselever som grupperat sina verk i de olika gårdarna. Gårdarnas planteringar följer de teman som gårdarna blivit kallade efter: Kastanjgården, Lindgården, m.fl. Fasadmaterialet består av prefabricerade betongelement med frilagd ballast av dansk sjösten. Taken är plana och papptäckta och balkongerna är indragna. Fönstren är regelbundet placerade i fasadlivet.

Loftgångshusen vilar på kraftiga utkragade betongfundament som bildar en öppen passage under byggnaderna. Trapphusen till de fem våningar höga loftgångshusen är av betong och inglasade med avlånga betongglaspartier av originell karaktär. I trapphusens betongtäckta fasadpartier finns små runda utbuktande fönster. Trapphusens utseende, placering och form är intressanta och iögonfallande. Med ett maritimt språkbruk kan huskroppen liknas vid en atlantångarens stora skrov. Trapphusens runda ljusinsläpp kan i samma termer liknas vid fönstergluggar på hyttkabinerna. På fasaderna har obehandlad corténstål använts som en bärande del och dekoration. Corténstänger utgör ett rutnät på fasaderna och skapar en skuggverkan i fasadlivet. De flesta balkongfronter har under 1980-talet övertäckts med korrugerat skivmaterial.

Loftgångshus
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: betongelement med frilagd ballast av dansk sjösten
Fasadfärg: grå-beige
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: fiskögonfönster och betongglas i trapphuspartier, rutnät av rostande stål

Lamellhusen har tre våningar och plana tak samt enkla fasader av betongsskivor. Entréerna vänder sig in mot gårdarna och vid varje port finns ett mindre sophus sammanbyggt med huslängan.

Lamellhus
Fasad: betongskivor
Fasadfärg: beige-grå
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: -

Mellan husen i området slingrar sig asfalterade gång- och cykelstråk i olika riktningar. Loftgångshusen ligger orienterade i öst-västlig riktning. Produktionssättet med sprängning och utfyllnad är också konsekvent genomfört i Gårdsten. 1999 står bostadsområdet inför en omfattande ombyggnad som kommer att ske i olika etapper. Ombyggnaden innebär att byggnadernas ursprungliga utseende förändras kraftigt.

KOMMENTAR
Västra Gårdsten har flera traditionella kulturhistoriska värden. Området är både tidstypiskt i sitt produktionssätt och sällsynt i sin gestaltning. Till upplevelsevärdena kan räknas profilerade dekorationer i betongen, inglasade trapphuscylindrar och utkragade bjälklagen på pelare. Området tycks ha tydliga influenser från den franske arkitekten Le Corbusier. I området finns också estetiskt tilltalande gårdsbildningar med träd och skulpturkonst.