Stäng fönster Stockholm kn, BJÖRNSÄTRA 2 SÄTRA

Klassificering: Grönt

Sätra kyrka är ett omsorgsfullt gestaltat exempel på 1960-talets kyrkobyggande i de nya stadsdelarna. Arkitekturen är särpräglad och uttalat modernistisk, med geometriska vitputsade fasadvolymer, smala fönsterslitsar och ett fristående klocktorn. Kombinationen ljus fasadyta och brunbetsad panel är mycket karaktäristisk. På ett tidstypiskt sätt kombineras kyrkorum och församlingslokaler inom samma byggnadskropp. Kyrkan och de intilliggande bostadshusen i kvarteret Björnsätra 1:1 bildar en enhetlig och genomarbetad helhetsmiljö av hög arkitektonisk klass, som har stor betydelse för stadsbilden i denna del av Sätra. Bostadshusen och kyrkan ritades av arkitektkontoret Forsman & Snellman. Kyrkan är välbevarad, dock putsades fasaderna om i början av 2000-talet

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991123

Frikyrka i centrala Sätra, strax öster om Sätra Centrum

Kyrkobyggnad i en våning med suterräng placerad i nordost-sydvästlig riktning i en sluttning mot sydväst. Byggnaden innehåller en kyrksal samt i suterrängvåningen församlingslokaler. Närmast huset finns buskar och asfalterade gångar. Vid entrén mot nordost är marken belagd med skiffer. I tomtens västra hörn står en klockstapel. Mot nordväst finns ett stort parkeringsdäck i två terrasseringar med gjutna betongmurar (Björnsätra 1:2). Mot sydväst begränsas området av Kungssätravägen, mot sydost och nordost av buskage och grässluttningar och bostadshusen på Björnsätra 1:1, nordost om parkeringen är det en skogskulle och nordväst om densamma finns en brant ned mot tunnelbanespåren.

BYGGNAD
· Våningar: 1 vån + suterräng.
· Tak: Pulpet med fall mot nordost, kopparklätt. Smal takomfattning av koppar.
· Fasad: Gråbeige ädelputs. Nischer ovanför kyrksalens fönster samt bröstning och överstycken till suterrängvåningens höga smala fönster klädda med mörkbrun smal stående listpanel. Suterrängvåningen har fasader av mönsterlagd skiffer. På sydvästgavelns muryta sitter i den högra kanten ett stort järnkors.
· Sockel: Skiffer.
· Fönster: Kyrksalen har höga smala enluftsfönster vars smala nischer i fasaden fortsätter upp till taket. Bottenvåningen har mot nordväst en horisontell rad med fyra enluftsfönster där ytorna mellan fönstren är klädda med mörkbrun stående smal listpanel. Mot sydost finns ett tvåluftsfönster samt två stående höga fönster, med bröstning i golvnivå, med grov tvärspröjs. På entrésidan mot nordost finns ett mycket smalt liggande fönster med en grov mittspröjs samt två kvadratiska enluftsfönster. Suterrängvåningen har ett antal höga smala fönster samt några mer kvadratiska.
· Entré: Ett utbyggt vindfång mot nordost med ett flackt sadeltak täckt med koppar. Glasrutor i ramverk av brunt trä. Entréporten är en pardörr av brun panel med smala över- och sidoljus. Framför entrén finns ett tak över den del av gången som är belagd med skiffer. Taket är ett kopparklätt pulpettak stående på ett stolpverk av brunt trä. Fonden mot nordväst utgörs av spjälor. Övriga dörrar är av bruneloxerad aluminium och brun panel.
· Stomme: Betong och lättbetong.
Intill byggnadens västra hörn står en klockstapel. Den består av fyra vita stående betongbalkar, en i varje hörn. I den övre delen, där tre klockor hänger ovanför varandra, är mellanrummen mellan balkarna utfyllda med mörkbrun panel, förutom mot sydväst där det är glas. Den nedre delen har ingen utfyllnad mellan balkarna.

KOMMENTAR
Byggnaden är gestaltad med stor omsorg vad gäller form och material, fr a vad gäller dess exteriör. Den karakteriseras av sin geometriska volym och en vertikalitet i kyrksalens fönster samt i klockstapeln. Användandet av geometriska former och kombinerandet av ljus muryta, i detta fall ädelputsad, med brunbetsad panel, är mycket tidstypisk. Tidstypisk är även kombinationen med kyrka och församlingslokaler inom samma byggnad. Kyrkobyggnaden och de två bostadshusen på fastigheten Björnsätra 1:1 bildar en väl sammanhållen helhet som utgör ett väsentligt inslag i Sätras bebyggelsemiljö.