Stäng fönster Malmö kn, STACKEN 1 M.FL. ALMHÖG

Beskrivning
Området består av kvarteret Stacken. I kvarteret finns fem åttavåningshus grupperade i en båge längs den halvcirkelformade Almängen. De är placerade i områdets mitt och vänder långsidorna mot den lummiga parkmiljön. Husen har stora likheter sinsemellan, även om detaljer som entréer och balkongfronter varierar. Karaktäristiska drag, utöver höjden, är den förskjutna byggnadskroppen, de gula tegelfasaderna och balkongerna med fronter av mönstrad betong. De växelvis indragna och utanpåliggande balkongerna samt fönstren med främst två lufter ger liv åt fasaden och utgör med sin vita färg en kontrast till teglet. Husen ritades 195859 av Thorsten Roos och Bror Thornberg Lägenheterna består till största del av tre rum och kök. En vanlig fördelning per våningsplan är fyra tvåor och sex treor.
Bakom höghusen är fyravåningshus placerade så att två slutna gårdar bildas. De enskilda huskropparna är länkade genom överbyggda passager. Den större bostadsgården i norr har en oval gräsmatta inramad av bokhäckar. Fyravåningshusen utgör en övergång från de högre husen till det småskaliga egnahemsområdet Maryhill.
Husen präglas av en enhetlig och saklig arkitektur med smärre utsmyckningar, till exempel abstrakta mönster på balkongfronterna. Fasaderna är i rött storstenstegel med putsade eller mosaikklädda partier, krönta av flacka sadeltak i svart papp. Balkongerna är indragna och har antingen fronter i mönstrad betong eller ersatta fronter i korrugerad plåt. Fönstren har en eller två lufter med ursprungligen vita snickerier. Svenivar Ekstrand har ritat flertalet. Stacken 15 vid Eriksfältsgatan har Roos & Thornberg som upphovsmän.
Lägenheterna består företrädesvis av tvåor och treor. Hela kvarteret Stacken uppfördes av privata byggherrar, som Harald Nilsson, Ivar Andersson och Hugo Svenssons Byggnads AB.
Byggnadernas ursprungliga karaktär, såväl de höga som de låga, är i stort bevarad och de förändringar som skett består främst av vissa utbytta balkongfronter, balkonginglasningar, ersatta eller inklädda fönsterbågar och utbyggda entrépartier. Dessa ändringar har inte skett genomgående utan varierar mellan fastigheterna.