Stäng fönster Göteborg kn, TUVE 10:156 TUVE

OMRÅDE
Kyrkan är belägen i direkt anslutning till Tuve centrum, mellan Glöstorpsvägen i öster och centrumanläggningen i norr. Söder och väster om kyrkan, mycket tätt inpå byggnaden, reser sig bergig obebyggd terräng, gräsbevuxen med kala klippor.

Kyrkobyggnaden består av en oregelbundet utformad huskropp uppförd i en till tre våningar. Funktionsmässigt är byggnaden indelad i en del som inrymmer det stora kyrkorummet och en del med administration och församlingsrum. Mot centrumanläggningen i norr vetter en skyddad platsbildning som skapas i vinkeln mellan kyrkosalsdel och administrationsdel. Platsen har en markbeläggning av betongplattor. Från platsen löper ett gångstråk rakt norrut förbi centrumanläggningen till bostadsområdet i Norumshöjd. Kyrkan hamnar på så vis i fonden av en lång fri siktlinje från norr. Vid byggnadens nordöstra hörn skjuter ett klocktorn i höjden.

BYGGNADER
Kyrkan är uppförd i en till tre våningar med spritputsade fasader och plåttäckt tak. Klocktornet har delvis röda träpanelfasader.

Våningar: 1-3
Stomme/konstruktion: betong (vattenfast betong, lättbetong och betongpelare)
Fasad: spritputs, träpanel
Fasadfärg: vit, röd
Takform: flackt pulpettak, halvt tunnvalvstak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: stort cirkelrunt fönster med spröjs i form av kors vetter mot platsbildningen, mot väster långt fönsterband i väggpartiet mellan takfot och putsad fasad, flaggstång sticker ut från tornet, träfönster

Intrycket av kyrkosalens välvda tak förstärks genom att den rundade gavelkonturen vetter åt platsbildningen. I gavelns västra hörn har ett smäckert kors placerats. Huvudentrén till kyrkosalen vetter åt norr. Porten består av en vacker omålad pardörr med väldigt överljus. I kyrkans västra fasad löper ett långt fönsterband strax under takfoten. Administrationsdelen har också långa fönsterband för maximalt ljusinsläpp.

Tornet är klätt med röd locklistpanel upp till andra våning medan tredje våning har en täckning av brunbetsade träspjälor. Till sin form påminner det om ett forntida brandväktartorn.

I Glöstorpskyrkans egen informationsbroschyr skriver arkitekten om sitt verk på följande vis: "Den yttre gestaltningen avser ej att uttrycka någon på förhand bestämd särskild tanke- utan är en från tomtens läge och topografi avlyssnad vink- dokumenterad såsom konstnärliga resurser och tekniska insikter tillåter. (&) Klockstapeln av trä målad i falurött och svart knyter an till västkustens tradition".

KOMMENTAR
Glöstorpskyrkan utgör ett spännande och mäktigt blickfång från norra Tuve. Byggnaden är välhållen och har inte genomgått några större förändringar sedan uppförandet.