Stäng fönster Stockholm kn, RIBE 2 M.FL. KISTA

Område med radhus och parhus i västra Kista.

Område med 162 lägenheter fördelade på 20 radhus och ca 35 parhus. På tre sidor omges området av skog. Den fjärde sidan vetter mot matargatan Jyllandsgatan. Terrängen är kuperad och sluttar både ner mot Järvafältet och ner mot Jyllandsgatan. Ribegatan går i en båge från Jyllandsgatan och in i området. Utmed den förra ligger områdets två garage. En gästparkering finns intill Jyllandsgatan. Parallellt med Jyllandsgatan löper en gångväg som går in mot centrum. I norr och söder ligger daghem. Radhusen är placerade så att de bildar en yttre mur medan parhusen upptar områdets inre. På två ställen leder trappor ner till Jyllandsgatan. Vid sidan av den omgivande skogen finns även några större utsparade partier med berg i dagen och höga träd inne i området.

Trädgårdarna, på husens fram- och baksidor, omges av häckar och eller staket. Låga murar av betongsten håller jorden på plats där marken är terrasserad. Uteplatser och gångar fram till entréerna är belagda med betongplattor. Uteplatserna avskiljs från varandra med plank och spaljéer. Till varje hus hör en sop- och förrådsbod, placerad antingen i anslutning till trädgården eller på den gemensamma gården. I några fall är bodarna placerade i liv med gatan så att husen får en nästan helt sluten trädgård på framsidan. På de gemensamma gårdarna, som i detta område ofta har en markbeläggning av betongsten, finns lekredskap och sandlådor, träd och kanske en bit gräs. I området finns tre tvättstugor.

· Våningar: 1,1 och suterräng och inredd vind, 2
· Tak: Sadeltak med betongtegel. Brant eller normal taklutning. Takfot med profil av bräder.
· Fasad: Stående locklistpanel.
· Sockel: Borstad betong.
· Fönster: Tvåluftsfönster i vitmålat trä. Franska fönster med stående panel nedtill.
· Entré: Enkeldörr med stående panel, dekorativa spikskallar och två smala fönster.
· Stomme: Ej utrett
· Lägenhetsstorlekar: 2-6 rok.
· Förändringar: Huruvida färgsättningen är ursprunglig eller ej är svårt att avgöra. Tillbyggnader såsom altaner, pergolor, plank, balkonger m.m. är relativt vanliga.

Husen har ingen enhetlig färgsättning men området ger ändå ett mer homogent intryck än till exempel grannområdet Århus. De hus som ligger i suterräng är försedda med takkupor och takfönster.

Sop- och förrådsbodarna har sadeltak med betongpannor. Fasaden har locklistpanel och sockeln är av betong. Dörrarna är av paneltyp. Soprumsdörren är av plåt.

Tvättstugorna, i en våning, har samma utförande som bostadshusen. Taket av sadeltakstyp är belagt med betongpannor. Fasaden är av stående locklistpanel och sockeln är utförd i betong. Fönstren har två lufter och är av vitmålat trä. Entrén är försedd med en enkeldörr i trä med fönster och vertikala ribbor.

Garagen är byggda i en våning och suterräng. Taket har sadeltaksform och är täckt med grå korrugerad plåt. Den synlig betongstommen är rödmålad. Utfackningarna består av partier med liggande öppen brunbetsad panel.

KOMMENTAR
Dessa hus är ritade av Småstugebyrån vid Stockholms stads fastighetskontor speciellt för trädgårdsstäderna på norra Järva. Ett provområde med 24 lägenheter, samtliga i parhus, uppfördes i kvarteret Helena i Bromsten 1974. Det första riktiga området som byggdes med hustypen var kvarteret Tavastehus i Akalla. När man projekterade de fyra kvarteren Odense, Ribe, Rödby och Århus i Kista bjöd man in fyra arkitektkontor att medverka för att få en större variation i bebyggelsen. Uppdraget omfattade enbart fasaderna och andra exteriöra element. De utförda byggnaderna ritades av Ahlséngruppen och Carl Nyrén arkitektkontor AB. Det förra kontoret ritade Odense och Århus, det senare Ribe och Rödby. Området är på det hela taget välbevarat, det gäller även de plattlagda gårdarna och lekplatserna. Om färgsättningen är ursprunglig eller ej är dock svårt att avgöra.