Stäng fönster Stockholm kn, ÅKERN 16

Beskrivning
Sammanslagning av f.d. Åkern 16 (parkeringshus, ej inventerat) och f.d. 13 (hus I, II, III) och 15 (hus V, IV). Byggnaderna i kvarteret kraftigt förändrade. Endast Åhlén och Holmstornet står kvar i ursprungligt skick. Bryggeriverksamhet har bedrivits på fastigheten, dåv. Tjurberget Mindre 6, sedan 1700-talet. Österman och Co:s bryggeri inköptes 1896 av det s. å. bildade AB Pilsnerbryggeriet. Under 1897 och 1898 förvärvades angränsande fastigheter vilka tillsammans med Tjurberget mindre 6, 1898 sammanslogs till en enda fastighet med namnet Åkern nr 5. Ritningarna till det nya bryggeriet utfördes av Civilingenjör Arvid Ahrnborg, förutom bonings- och kontorshuset som uppfördes efter ritningar av arkitekten Edvard Ohlsson. Anläggningen stod färdig vid årsskiftet 1900. Pilsnerbryggeriet avyttrades till AB Stockholms Bryggerier 1910 och driften lades ned 1913. Fastigheten styckades i flera tomter och den nordvästra delen såldes 1915 till Stockholms Glödlampsfabrik.

För eventuell beskrivning se under Dokument.

Inventeringsblanketterna är organiserade per kvarter efter fastighetsbeteckning i en gemensam PDF. Använd pilsymbolen för att bläddra fram önskad inventeringsblankett. Observera! På inventeringsblanketten anges fastighetsbeteckning vid inventeringstillfället.

I Bebyggelseregistret ingår fastighetsbeteckningen i anläggningsnamnet och byggnadsbeteckningen. Ev. f.d. fastighetsbeteckning anges under anläggnings- eller byggnadshistorik.