Stäng fönster Lomma kn, BORGEBY 40:1 BORGEBY KYRKA

Beskrivning
Borgeby medeltida kyrka ligger i det öppna jordbrukslandskapet sydost om Löddeköpinge och Lödde å. Kyrkan och det närliggande Borgeby slott ligger inom Borgeby gamla byplats. Merparten av byns gårdar flyttades ut från bykärnan vid skiftet 1858-1860. Inom byområdet finns idag, förutom kyrkan med kyrkogård och slottet med sina ekonomibyggnader, också Hushållningssällskapet Malmöhus moderna kontorsanläggning, Gula villan.Borgeby kyrka omges av en kyrkogård, som i öster och väster inramas av trädkrans. Kyrkogården är indelad i rektangulära kvarter. Gångarna och ytorna närmast kyrkan är grusbelagda. Merparten gravar är grusgravar, flera med buxbomsinramning. Gången, som leder fram till kyrkporten, kantas av en allé. Mot norr avgränsas kyrkogården av en tegelavtäckt gråstensmur. Invid muren ligger bårhuset och ekonomibyggnaden, f.d.bisättningshus,. Här finns även en öppning med järngrind och grindstolpar i tegel. Mot landsvägen i söder finns två ingångar med smidesgrindar och grindstolpar i natursten. Kyrkogården rymmer en minneslund i västra delen och en askgravlund i den östra. Ekonomibyggnaden, f.d.bisättninghuset, på norra delen av kyrkogården är uppfört 1972. Det har vita putsade fasader och sadeltak täckt med rött enkupigt tegel. Bårhuset är samtida och har en likartad utformning.
Underhållsplan för Borgeby kyrka ,2008-07-11, Restaurator, Malmö
Fernlund, Siegrun: Ett herranom värdigt tempel. Kyrkorivningar och kyrkobyggen i Skåne 1812-1912, 1982
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Projektrapport under utgivning, Skåne. Landskapets kyrkor. (red. M Dahlberg).