Stäng fönster Lund kn, CELLON 1 MARIA MAGDALENA KYRKA

Beskrivning
Maria Magdalena kyrka är belägen i stadsdelen Östra Torn i utkanten av Lund. Stadsdelen avgränsas av E22:an i väster, Utmarksvägen i öster som gränsar mot åkermark, Neversväg i norr och stadsdelen Mårtens Fälad i söder.

Östra Torn var ursprungligen en liten by som förr enbart hette Torn. Namnet hör sannolikt samman med häradsnamnet Torna. I äldre tider låg här en kult- och en tingsplats. Första gången byn nämns är omkring 1120 då det berättas att kung Sven Estridsen (1047–74) skänkt mark ”In villa Thorni” åt biskopskyrkan. Det ägandeförhållandet kom att i hög grad påverka bebyggelseutvecklingen i området då gårdarna och marken arrenderades ut istället för att säljas till enskilda ägare. Troligen låg byn under biskopsstolen under större delen av medeltiden, men drogs in till kronan efter reformationen 1536. Spåren från den medeltida byn Östra Torn är idag ytterst knapphändiga. I samband med nybebyggelse 1985 genomfördes en omfattande arkeologisk utgrävning, men resultaten var påfallande magra. Endast ett fåtal föremål påträffades, vilket tyder på att byn sannolikt tidigare haft en annan placering.

1824 enskiftades Östra Torn på begäran av biskopen Wilhelm Faxe. Knappt hälften av den då täta radbyns omkring 20 gårdar skiftades ut. Det var ett förhållandevis lågt antal sett till hur många gårdar som skiftades ut i andra byar under tidsperioden. Bebyggelsestrukturen bestod till stor del fram till det sena 1900-talet då Östra Torn växte samman med Lunds stad. Åren kring 1970 bebyggdes flera områden som tidigare varit åker- och betesmark med bostäder. Bland annat lät Akademiska föreningen uppföra området Djingis Kahn strax norr om den gamla bykärnan.

Under kommande decennier bebyggdes Östra Torn med flera olika bostadsområden bestående av såväl villor som flerbostadshus. Trots att många äldre byggnader rivits har Östra Torns by bevarat sin långsträckta bebyggelsestruktur. Merparten av åkrarna och ängarna närmast byn är ännu obebyggda och används idag som hästhagar. 1992 uppfördes den första kända kyrkobyggnaden på Östra Torn: Maria Magdalena kyrka. Det nya templet placerades på en tomt mellan Spelmansvägen och Flygelvägen.

Blom, K A: Andrum – kyrkor och kyrkogårdar i Lund, Svenska kyrkan i Lund, Lund 2004
Bevaringsprogram för Lund:
Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2008
Dahlberg, M (red.): Skåne – Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, opublicerad
Från S:t Olof till S:ta Anna – kyrkobyggande i Lunds stift under andra hälften av 1900-talet, Stiftshistoriska sällskapet i Lunds stifts årsbok 2002, Malmö 2002
Johnsson, B: Kyrkan på öster, 2015 (församlingens arkiv, ej publicerad)
Johnsson, B: Tankar inför Östra Torns kyrka och församling, 2015 (församlingens arkiv)