Stäng fönster Ragunda kn, KÖTTSJÖN 1:31 KÖTTSJÖNS KAPELL

Beskrivning
Begravningsplatsen anlades redan på 1870-talet. Vägen till kyrkan i Ragunda var lång och besvärlig och behovet av en egen begravningsplats stor.

Kyrkogården ligger öster om kapellet och har en mindre rektangulär form och omgärdas av ett vitmålat staket med stående bräder i olika höjd. Det finns en huvudentré i väster samt en utgång i öster. Huvudgrinden består av en pargrind i trä, med strålformationer. Runt kyrkogården växer ett smalt band av blandskog med övervägande tall, innan vattnet tar vid. Kyrkogården är gräsbevuxen med en grusad gång i mitten som delar av området längsgående. De äldsta gravarna är från senare delen av 1800-talet. De flesta gravvårdarna är mindre gravstenar med några få undantag från sena 1800-talet, då större stengravar förekommer, endast ett träkors finns. Inga grusgravar förekommer.

I väster utanför huvudgrinden står en redskapsbod och en gravkammare. Redskapsboden är i regelstomme med stående vitmålad lockpanel i fasaden. Grunden är i gjuten betong och taket är täckt med grönmålad sinuskorrugerad plåt. Gravkammaren består av en gjuten betonggrund och sockel, samt murade och putsade väggar med gavelrösten i stående rödmålad panel. Taket är täckt med svarta eternitplattor.

Kapellet byggdes som skola 1919-1920 av byggmästare Oskar Olsson. Det var även han som uppförde klockstapeln år 1940.